Много двойки прекратяват сексуалните контакти известно време преди бебето да се появи, но всъщност знаете ли, че желанието на бременната жена за правене на секс се увеличава, когато е точно в този период? Трябва ли да се предпазваме и дали сексът ще навреди на майката и бебето, както и кои са най-разпространените митове относно секса по време на бременност - четете.

 

Мит 1: Сексът ще навреди на бебето

Истината е, че плодът е толкова добре защитен в плодния сак, че и най-смелите сексуално-гимнастически упражнения не биха му навредили по никакъв начин. Не е вярно и че пенисът на вашия партньор ще успее да достигне до бебето. Така че – смело, почти всички майки знаят, че по време на бременност желанието за секс се увеличава при повечето жени.

 

Мит 2: Сексът ще ми причини болка

Със сигурност няма да ви е удобно да практикувате пози, при които ще се наложи вашият партньор да бъде върху вас. Това означава, че можете да правите това, което ви е удобно, естествено с помощта и съдействието на съпруга/гаджето. Така например подходящи пози в напреднала бременност са – вие сте отгоре: застанала сте на ръба на леглото, а партньорът застава пред вас” седнала сте в скута му.

Каквото и да правите, преди всичко трябва да знаете, че сексът по време на бременност няма да ви причини болка, а може би точно обратното – наслада от пълноценния сексуален акт. Много жени споделят, че по време на бременността са изпитали първия си оргазъм в живота. Причината за това са нервните окончания, които в този период са изключително чувствителни, както и високите нива на хормона окситоцин, които ни подтикват към похот.

 

Мит 3: Сексът може да предизвика преждевременно раждане

Стимулацията на гърдите засилва производството на окситоцин, което от своя страна може да доведе до контракции, когато наближи датата на термина. Въпреки това не трябва да се притеснявате, защото бременните жени добре знаят, че получаването на контракции не означава задължително предстоящо раждане. Съществуват само няколко рискови ситуации, при които трябва да бъдете особено внимателни и да се въздържате от мачкане на чаршафите – ако друг път ви се случвало да родите преждевременно, цервикална дилатация или пукване на мехура, плацента превия, кървене и др.

 

Мит 4: Без орален секс

За щастие на практикуващите,  оралният секс не е сред забранените неща по време на бременност. Още повече, че когато коремчето ви стане прекалено голямо, за да осъществявате сексуален контакт, оралният вариант ще се превърне в добра и приемлива опция за задоволяване на желанията. Единственото, от което трябва да се пазите е партньорът ви да не издишва силно въздух направо във вагината ви, защото това може да доведе до животозастрашаващи въздушни мехурчета в кръвта.