Още преди раждането на бебето

в семейството се появява наобходимостта да бъдат посрещнати разходите по неговата издръжка и отглеждане. За да осигурим най-необходимия комфорт за нашето бебе, от бюджета заделяме немалка част, предназначена само и единствено за новия член на семейството. Разбира се, размера на разходите във всяко едно отделно семейство е различен и той зависи, разбира се, и от възрастта на мъничето. Но за дете на една годинка, ако се пазаруват само нещата, без които не може,

месечната сума по груби сметки би изглеждала така:

За З бр. пюрета на ден – 6 лв. или 180 лв. за целия месец. Около половината от тази сума може да икономисаме, ако приготвяме храната с продукти от пазара.

Пелени за еднократна употреба – ок. 90 лв. Ако предпочитаме пелени за многократна употреба, трябва да направим едно по-стабилно капиталовложение от около минимум 300 лв. (мин. 5 бр. по 50-60 лв. едната).

Дрехи, бельо, чашки, шишенца, биберони, лигавници, аксесоари за баня, играчки, козметика и др. – ок. 150-200 лв.

Ако включим и лекарства – мин. 50 лв.

Като се има предвид, че изброеното съвсем не е всичко,

което се пазарува за едно малко дете, разходите, които трябва да бъдат заделени от семейния бюджет за най-необходимото, са на стойност приблизително 400-500 лв.

Съпътсващи израстването на детето еднократни разходи

обзавеждане, детска количка, проходилка, столче за хранене, каска за прохождане, капачета за обезопасяване на контакти, предпазители за ръбове и ъгли – тях не включваме в сметката.

Бихте ли споделили размера на вашите разходи и смятате ли, че 400-500 лв. са достатъчни да осигурят необходимия комфорт за вашето дете?

А ако харчите по-малко, как го постигате?