Когато приготвяме храната на нашите мъничета при домашни условия трябва да знаем, че е задължително да обогатим бебешката гозба и с малко масълце. Още с въвеждането на първите пюренца след навършване на шестия месец е позволено да включим и

маслото като важен компонент към бебешкото меню

Количеството в началото е 1 гр или колкото грахово зърно. Постепенно до навършване на една годинка можем да го увеличим до една чаена лъжичка на ден.

Кравето масло е изключително богато на наситени мастни киселини

Те не могат да бъдат синтезирани от организма и затова е необходимо да бъдат набавени отвън. Освен че повишават имунитета и съпротивителните сили, те играят и важна роля при изграждането и растежа на организма. Богатото съдържание на витамини A, D, E и др. плюс широкият спектър от минерални вещества го правят незаменима и задължителна добавка към храната на бебето.

Друго уникално качество на животинските мазнини като цяло

е високата калоричност и лесното разграждане и усвояване, т.е. превръщането им в енергия. Това позволява кравето масло да бъде една от задължителните съставки в бебешките храни, която да задоволява нуждата от огромното количество енергия, изразходвано от мъниците.

Въпреки превъзходството на животинските мазнини

не бива да изключим от бебешкото меню и някои масла от растителен произход. При условие, че се използват по-рядко, в по-малки количества и се прибавят едва след термичната обработка, слънчогледовото олио и зехтинът са желани разнообразители на приготвяните у дома бебешки вкусотийки.