Тъмнината не е страшна, напротив – интересна е. Така могат да мислят и вашите децата, ако им го внушите.

Как да помогнем на детето да се пребори със страховете си от тъмното?

  • Измислете приказка, чиято поука да бъде да не се страхуваме от тъмнината. Ето нашето предложение. Имало едно време едно момченце, което много се страхувало да стои в тъмна стая. Веднъж при него долетяла феята на тъмнината и му разказала историята за Светлината и Сянката. Тук оставяме вашето въображение да се развихри и да измисли поучителния край.
  • Разкажете на малчугана как и вие като детете сте се страхували от тъмнината и по какъв начин сте успели да го преодолеете.
  • Обяснете му, че неговото плюшено мече не може да се наспи, когато лампата цяла нощ свети. Щом харесва играчката си, детето ще се почувства загрижено за нея, а грижата може да се окаже по-голяма от страха от тъмното.

Игри против страх

Направете си палатка от стар чаршаф и два стола и включете няколко фенерчета по средата, които да имитират запален огън. Когато детето асоциира тъмнината с приятни изживявания, страховете му постепенно ще изчезнат.

Направете му театър на сенките на стената. За целта обаче трябва да е тъмно и да има само един източник на светлина – нощна лампа, свещ или фенерче. Правете различни фигурки (животни) с ръце и карайте детето да ги разпознава.

Цветомузика. Пуснете някакъв диск със забавни детски песнички танцувайте заедно в тъмното.

Вятърна мелница. Вземете по едно фенерче във всяка ръка, изгасете лампата и въртете ръце като мелница. Лъчовете на светлината оставят красива светлина в пространството.

Накарайте детето да нарисува нощта. Според психолозите детските рисунки много точно показват какви са страховете и радостите на детето. От рисунката може да разберете какво конкретно плаши вашето детете. Така по-лесно ще елиминирате и причината.