Дори и най-лошото настроение и състояние на неразположение на бебето могат да бъдат преодолeни без лекарства, само мама трябва да е наблизо и да знае вълшебните думички. Така смята руският детски психиатър проф. Борис Драпкин. Той става известен със своята алтернативна терапия за бебета.

Един поглед и една ласка са достатъчни

Според теорията на Драпкин дете, което получава достатъчно от любовта на майка си е щастливо и се развива нормално. Обратното – децата, на които не се обръща достатъчно внимание могат да станат избухливи, непредсказуеми, да започнат да заекват или да се подмокраят. Дори малки деца с температура и настинка оздравяват по-бързо, ако мама прояви своята ласка и нежно отношение.

Как да предадете на детето си своята любов?

Чрез топъл поглед, мили жестове и докосвания е отговорът на проф. Драпкин – с жест, милувка, прегръдка, галене, сърдечни думи, внимание и общуване с вашето съкровище. До две годишна възраст майката не трябва да се разделя с бебето за по-дълго време. Това прекъсва потока любов, който тя дарява на мъника. Това естествено се отразява на неговото поведение и здраве – то започва да се разболява по-често и по-лесно, и забавя развитието си.

Гласът на мама е по-ефективен и от най-силното лекарство, отвара или прахче

Гласът на мама се счита за лечебно средство номер едно – за бебетата, за децата в предучилищна възраст и дори за децата в началното училище. Бебето започва да разграничава маминия глас още след петия месец на развитие, докато още е в корема на мама. Когато малчуганът вече е на бял свят, той познава този глас и в него припознава закрила, обич и спокойствие.  Ако маминия глас е тих, грижовен и успокояващ, то и бебето се чувства защитено, ако мама се кара и постоянно е нервна, а тембърът й строг, то бебето се чувства застрашено и неспокойно.

Кои са вълшебните думички

Драпкин препоръчва говоренето да става предимно, когато детето заспи, но милото отношение и нежен глас трябва да се чуват във всеки един момент в неговото развитие. Половин час след като вашето съкровище е заспало, застанете до неговото легълце и повтаряйте по три пъти някоя от следните фрази, в зависимост от това какво искате да постигнете:

Фрази, изразяващи вашата любов:
Много, много те обичам.
Ти си ми най-свидното на този свят.
Ти си най-добрата и нежна частица от мен.
Не мога да живея без теб.
Мама и татко много те обичат.

Фрази за физическо здраве:
Ти си силно/а, здраво/а и красиво/а момиче/момче.
Ти се храниш много добре, затова растеш и се развиваш бързо.
Твоите сърце, коремче и гърдички са най-здравите.
Ти си пъргав и много игрив.
Ти си здрав и закален, и рядко се разболяваш.

Фрази за психическо здраве:
Ти си спокойно бебе.
Ти си на мама умника.
Мозъкът и главичката ти се развиват добре.
Пълен си с настроение и много обичаш да се усмихваш.
Речта ти и говорните способности се развива много добре.

Фрази с емоционален ефект:
Аз разбирам и споделям всяка твоя болка.
Много, много те обичам.

Според проф. Драпкин, произнасяйки тези фрази на заспиване майката въздейства много силно на своето дете. Дори и заспало вече, то чува и помни какво сте му казали, успокоява се, че вие сте до него.

Затова обичайте своите деца, обръщайте им повече внимание, гушкайте ги, радвайте им се, милвайте ги, гледайте ги, целувайте ги, говорете им. Това всичко се нарича майчина любов... и е магическа.