В началото на шестия месец рязко и изненадващо

настъпи повишена активност у моето бебе. Тя, разбира се, е един естествен процес, който се дължи на увеличения мускулен тонус, на промяната в храненето и, държа да отбележа, на значително по-динамичната проява на характерната за тази възраст, в това число и на моето бебе, палавост.

Очарователните търкулвания наляво-надясно

постепенно преминаха в обръщане от гръбче по корем. След овладяване на изправянето на главичката,

обръщането по коремче

е второто велико самостоятелно гимнастическо постижение на моя любимец. Този съвсем нелесен финт дава по-големи възможности за овладяване на нови пространства и нов интересен ъгъл, под който малкият човек наблюдава и изучава предметите край себе си. Околното пространство се разширява, а самото движение обръщане по корем и обратно – спомага упражнението и развитието на нови групи мускули. Тук участват по-активно крачета, гръбче, ръчички, раменни и гръдни мускули.

Впечатляващо е как тези нови възможности

въздействат не само върху общото физическо развитие, но и върху психикическото. Само за броени дни диапазонът от настроения и чувства у моето бебе се разшири, а проявите му на интерес и любопитство станаха много по-многобройни и заангажиращи вниманието му.

За да се стигне до този момент обаче, решаващо е участието и помощта от страна на родителя. Ето защо, и аз, като една амбициозна майка, вече запозната с мнението на редица специалисти педиатри,

си съставих програма

На първо място в нея включих активната си роля на пръв помощник и "треньор"

Започнахме внимателно и по-отраничко, още в началото на четвъртия месец, с подготвителни упражнения. Те включваха, тогава и сега, хващане на едното краче и противоположната ръчичка, повдигането й към главата и лекичко подпомагане обръщането по коремче. Резултатът днес е съвсем самостоятелно и жизнерадостно търкулване от гръб по корем. Важно условие за постигане на навременни успехи е и

предоставянето на достатъчно пространство,

тъй като обикновено малкото легълце е тясно за такъв род премятания. Това може да стане на спалнята или на по-дебело застлан под, разбира се върху достатъчно широко оградено място. А всички знаем, че свободата на волята е обусловена от свободата на движение.

За да се осигури свобода на движение, зависи и от екипчето на малкия атлет

Изискванията на облеклото е то да не ограничава движенията на крачетата и ръчичките, да не е тясно, да няма стягащи или предизвикващи дискомфорт ластици или убиващи ръбчета и копчета.

Практиката доказва, че ако не стимулираме нашите бебета

навреме да постигнат самостоятелно обръщане от гръбче по коремче, създаваме предпоставка за изоставане и забавяне на нормалното им развитие.  По-трудно и късно се овладяват другите двигателни умения като сядане и пълзене. Това, естествено, се отразява не само на физическото, но и на психическото развитие и израстване на детето.

Обратно – навременното постигане

на нормалните за този етап от развитието на бебето движения и пози, спомагат за по-интензивно и пълноценно бодърстване и съответно води до здрав сън, особено ценен и необходим за изграждащия се и растящ организъм на малкото човече.

Да не забравяме – радостта е обща, но отговорността се пада само и единствено на нас, родителите.