Вчера, в 8-о ОДЗ в Красно село в София с 2-годишната Никол се случва истински инцидент – тя е жестоко нахапана (предполага се) от другите деца в групата. В 10 часа служители от яслата се обаждат на майката, за да й кажат, че дъщеря й има леки наранявания, но нямало нужда от допълнителна лекарска помощ, нито майката да я взема от заведението. От персонала описали детето като леко одраскано по лицето.

Майката вижда истинското състояние на Никол, когато отива да я вземе в 17 часа.  Какво вижда – детето е видимо добре, но е стресирано; по ръката й има червени следи от ухапване, по бузата ярък, голям и болезнен белег, има ожулвания и одрасквания под очите, около устата, има рани по гърба и по краката. Майката е в шок!

Опитваме се да си обясним какви деца могат да ухапят или ударят детето по такъв начин, че да се получат подобни травми. Колко време отнема на деца от група в яслата да увредят по такъв начин кожата? Но отговорите някак ни бяга. Някак не успяваме да си представим 2-годишните като гладиатори от арена за боеве.

Учителките твърдят, че инцидентът се е случил в момента, в който децата са седяли на гърнетата, а учителките са отишли да вземат пелени за смяна.

Възникват въпросите – без надзор ли са останали 25 деца в една стая и колко време е нужно да се вземат пелените, които са на оставени в съседната стая?

Малката Никол посещава яслата от 2 месеца и до момента не е имало такива проблеми. Кожен лекар също не успява да прецени от какво може да са причинени тези щети. Според него не са от ухапване, по-скоро охлузване и друг тип наранявания.

Като майки знаем колко внимание е нужно, когато се грижим за децата. Знаем, че са палави, енергични, че дори да сме концентрирани основно и само върху тях, винаги може да се случи нещо. Но все пак - инцидент с подобни последствия не ни говори просто за детско сборичкване... 

Споделете в коментари под статията какво мислите за случката, имали ли сте подобни преживявания?