Не изключвайте от комуникацията и близките роднини - баби, лели, братовчеди - едно по-голямо и задружно семейство създава сигурност при децата. Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Колко внимание отделяте на детето си през всеки един ден? Някой би отговорил, че по цял ден само това прави – занимава се с детето си. Но, ако се замислим, ще забележим, че вниманието ни основно носи контролиращ характер: не пипай, не го прави и т.н. А, за детето внимание означава да получава родителска любов и подкрепа.

Малките деца обичат да получават внимание и са готови да направят всичко, за да го получат, дори да дразнят родителите си с проява на голям инат. А в повечето случаи зад тази негативна реакция се крие едно: аз не чувствам, че ме обичат.

Децата има нужда не само от възпитание, но и от много любов. Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Даже като порасне, детето не престава да се нуждае от това да чувства постоянно, че е обичано. Трябва да обясните на децата си, че те са обичани, дори когато нямате време да им отделите достатъчно внимание. За родителите любовта се изразява в грижите, а за децата – в подкрепата. Затова по-често трябва да им казвате, че ги обичате.

Важни са и нежните докосвания и прегръдки. След като получи дозата си любов, детето ще остави възрастните и ще си играе спокойно.

Трябва всеки ден да се отделя време за “неформално” внимание. За разговор трябва да се отделят най-малко 15-20 мин, най-добре по едно и също време, например, преди сън. Детето ще се успокои, като разбере, че има възможност да разкаже за себе си и да го чуят. И не само бебетата, но и порасналите деца жадуват за любовта ви.