Характера на Дакела

Изключително сладко и подвижно създание, Дакелът е куче, което може да е лоялно и посветено на стопанина си домашно животно.

Тази порода кучета са подходящи както за опитни, така и за неопитни стопани, тъй като те лесно се приспособяват, интелигентни са и също така са доста общителни.

Дакелът е куче, което не е подходящ избор за тези, които могат да му отделят малко време и грижи, защото той имат нужда от любов, внимание и компания.

От храбър и свиреп ловец миниатюрното куче се е превърнало в домашен компаньон. Сред най-ценните качества на породата някога се смятало умението на дребосъците да ровят.

Сега пак може да го демонстрират, но за ваш ужас в градината, ако не го контролирате. Дакелите са верни и привързани, много весели и въпреки късите си крайници, могат да издържат на много движения.

Техният лай е силен, дори прекалено за ръста им. Като пазачи дакелите може да бъдат агресивни към непознати. Редовните разходки са от голямо значение, ако искате вашият домашен любимец да се радва на добро здраве.

Дакелът се разбира чудесно с по - големи, мили деца. Обожава да е в компанията на други дакели, а също така се разбира и с други домашни любимци.

Когато става дума за непознати, поведението на Дакела може да зависи от самата му индивидуалност, някой от представителите на този вид може да се чувстват комфортно, но останалите може би не.

От десетилетия дакелът е познат в 3 големини — дакел, миниатюра и заешки, и в три типа на косъма: късокосмест, грубокосмест и дългокосмест.

Дакелът е чувствителна порода кучета, той не обича да бъде дразнен и пипат навсякъде. По внимателни трябва да сте с по - малки и бурни деца, защото Дакела може да не отчете тичането и въртенето около него като игра.

Идеалното тегло за дакела е 4,5 кг. Много е важно да не позволите на малкото животно да затлъстее. Примерното меню за тази порода е до 200 грама сготвено месо с добавка на бисквити или чаша суха храна, разредена с гореща или студена вода в съотношение 1/2.


Изискванията за грижа на козината на Дакела зависи от това кой вид имате Вие. Козината на всички разновидности на дакела по принцип се поддържа лесно. На гладкокосместите трябва да се отделят по няколко минути на всеки няколко дни, като се изтриват с кучешка ръкавица или меко парцалче.

За тези с дългата козина са нужни острокосместа четка и гребен. Дакелът е вярно домашно куче, което не изисква много грижи.

Веселият му характер пък лесно го прави любимец на децата и дамите. В интерес на истината дребосъкът понякога проявява своенравие, но това е част от чара му, твърдят собственици на дакели.

Продължителността на живота при Дакела е приблизително 12 - 15 години, има няколко здравословни проблема свързани с тази порода. Такива проблеми са: каратакт (перде на очите), диабет, епилепсия, гръбначни проблеми и др.