Лятото е време за изкушения – няма училище, няма уроци и домашни, само свободно време и приятели, които се чудят какво да правят. Купоните се редуват с рождени дни, домашните веселби с партита в дискотеката. Идва и време за море или пък за палатка с тайфата. Обикновено родителите са на работа през целия ден и тийнейджърите сами се грижат за себе си. Контролното чуване по телефона вече не е гаранция, че децата са си вкъщи, защото почти всички вече имат мобилни телефони.

Понякога родителите отиват на почивка и оставят децата при баба и дядо на село или при други грижовни роднини и приятели. По-големите пък остават вкъщи и сами. А това автоматично означава – купон! Бързо се завъртат няколко телефона, канят се приятели, купува се алкохол и партито започва. А после се опитват бързо да почистят петната от разлята бира по килима, да проветрят, за да не мирише на цигари, да изхвърлят използваните презервативи, които се въргалят по пода…

Само защото тийнейджърите изглеждат като възрастни не означава, че мислят като възрастни. Те си остават деца – като емоция и интелект.

Тийнейджърите често си намират сезонна работа. По закон до 16 - годишна възраст те нямат право да работят. Но за да имат джобни за сезона, са склонни да излъжат за възрастта си. А и работодателите не се придържат стриктно към буквата на закона. Все пак 15-годишните красиви и надарени сервитьорки са не само енергични и работливи, но и доста атрактивни и привличат клиентите. Тази причина е достатъчна за много собственици на заведения да рискуват проверка от НОИ или данъчна инспекция. Девойките са горди с телата си, които до вчера са били детски, но бързата промяна вече е направила женствени. И искат да покажат тези тела.

Според статистиката младите момичета стават обект на сексуално насилие най-често през лятото.

Желанието и любопитството често кара младежите да попадат в изключително опасни ситуации. Бъдете сигурни, че и най-честният и открит тийнейджър спестява поне 40% от случващото се около него на родителите си. Лятото, топлото, страстите, хормоните, разголените тела, алкохолът и ред други неща само могат да спомогнат за вземането на грешни решения. Момичетата обикновено срещат някой чаровен, по-възрастен от тях мъж, който е различен от съучениците им. Заинтригувани са от външността и възможностите му. Да бъдат излъгани да се качат в колата му никак не е трудно.

Мила усмивка, кафе, привидна откровеност, измислена история…

Така започва всичко. После е лесно да забравят какво са говорили с родителите относно безопасността. За да не ги помислят за малки, често лъжат за възрастта си. Това дава още повече смелост на непознатия да действа.

Яките родители

В желанието си да бъдат приятели на децата си, някои родители минават границите. Те им купуват алкохол или пък ги черпят от своите цигари. Прекрасно знаят, къде са отишли уж мистериозно изчезналите пари от портмонето им, но не им достигат сили да се изправят срещу проблема – наркотици.

Това двойствено поведение обърква децата. Тийнейджърът си има достатъчно приятели, но само двама родители. Нормално е от време на време да се карате, да блъскат врата в лицето ви, да ставате свидетели на избухвания, викове и крайно поведение. Понякога това са просто хормони. Друг път се оказва, че нещо в комуникацията помежду ви отдавна се е счупило.

10 съвета към родителите на тийнейджърите, за да бъде лятото по-спокойно:

  1. Правилата са, за да бъдат спазвани!
  2. Нарушените правила трябва да имат своите последствия. Ако е нужно, напишете всичко черно на бяло, за да бъдете максимално ясни. Направете го заедно – разисквайте с какво детето не е съгласно и защо. Дайте и своите доводи. „Защото аз така казвам!” – не е довод.
  3. Уговорките и разговорите няма да са ефективни без контрол. Намерете тънката граница между това да бъдете приятел и родител. Това че контролирате детето си, не означава, че му нямате доверие.
  4. Ако пиете вкъщи – правете го отговорно. Не оставяйте бутилките на видни, приканващи места. Понякога незаключената вратичка на шкафчето се тълкува като разрешение бутилката да бъде взета и изпита.
  5. Питайте и участвайте в живота на детето си. Тийнейджърите имат период в живота си, през който като свирепи хищници бранят личния си живот – не допускат никаква намеса, не споделят, крият и т.н. Това в никакъв случай не означава, че трябва да спрете да питате и да се интересувате точно от този така добре пазен живот. Камъкът е по-твърд от водата, но с упоритостта си капката успява да пробие дупчица, нали?
  6. Проверка изненада. Не е неудобно да прекъснете партито в разгара му, за да проверите какво всъщност се случва. Напротив – проверката е ваше право. Ако някой има какво да крие – нека той се чувства неудобно.
  7. Уверете се, че правилата ви не са двусмислени. Тийнейджърите са изключително изобретателни, когато трябва да намерят вратичка в закона или правилата. Ако има такива, те със сигурност ще ги открият.
  8. Ако заминавате – не оставяйте тийнейджърите без надзор. Дори това да е само съседката, която ще ви уведоми, ако музиката продължи след 23 часа или пък някой познат, който ще мине с колата покрай вас, за да хвърли едно око на ситуацията. Парадоксално е, но най-отговорните деца се забъркват в най-големи неприятности.
  9. Опитайте се да влезете в обувките на тийнейджъра. Гледайте и приемайте света през очите на вашето дете. Ако мислите като него,  изкушавате се от неговите изкушения, интересувате се от неща, които са интересни и на него, вероятността да предвидите в какво може да се забърка и от какво ще бъде застрашен животът му е доста по-голяма.
  10. Научете се да казвате НЕ.