Автор: Таня Димитрова
Магистър по педагогика и семиотика на изобразителното изкуство

Ние сме емоционални същества. Плачем, смеем се, чувстваме любов и омраза... Възрастните до голяма степен са „възпитали“ емоциите си и не позволяват те да се проявяват често в общество, в което това е признак на слабост. За разлика от нас обаче, децата са искрени. При тях няма престореност, нито целенасочено се стараят да потискат чувствата, които напират да излязат...

Но какво се случва, когато децата не откриват подходящ начин да изразят себе си, да премахнат това, което ги гризе отвътре? Те стават агресивни, тревожни, прекалено амбициозни или имат лошо самочувствие.

Как можете да им помогнете?

Изкуството е лекарство! Вярвам в това, защото аз самата съм човек на изкуството. Какво имам предвид?

Дайте свобода!

Позволете на детето си да рисува свободно винаги, когато има желание за това. Осигурете му материали и всичко, от което се нуждае, за да създава своите малки шедьоври, които отразяват неговата душевност. Насърчавайте го да рисува тогава, когато се чувства емоционално нестабилно, тъжно, объркано. Нека изрази своите емоции на бялата хартия. Нека ви разкаже без думи какво го терзае. Позволете му да говори чрез изкуството си!

Това е здравословен начин, чрез който детето може да се освободи от натрупаната негативна енергия в него и също така ще усъвършенства уменията си да си служи с цвета. Позволявайки му да рисува вие го насърчавате да търси красивото дори в негативните ситуации. Изкуството е ценен дар, а малките художници могат да се възползват от него всекидневно.

Бъдете колекционер

Пазете рисунките на детето си и отбелязвайте неговият напредък. Кой знае, вашето дете може да крие талант, който единствено се нуждае от развитие. Никога не пренебрегвайте детската рисунка. Вие не бихте се радвали, ако след няколкочасова работа върху важен проект, никой не оцени усилията ви, нали!?

Старайте се да приемате насериозно творческата работа на детето си. Давайте му задачи и идеи, насочвайте го и му помагайте смело да изрази себе си. Бъдете неговия най-важен творчески критик, който анализира достойно творбите му, като същевременно обръщате внимание на скритите послания в тях.

Не е нужно да сте психолог или естет, за да забележите, кога детето ви се бори с някакъв вътрешен проблем. Вгледайте се в цветовете и помислете какво ви казват те. Използва ли прекалено агресивните червено и черно в картината си или набляга на спокойно синьо? Обича ли слънчевите цветове или задълбава в калните кафеникави нотки? Какви мотиви рисува? Обикновени къщи и цветя или сцени, пред които и филмите на ужасите изглеждат лековати?

Възпитавайте естет

И не на последно място – възпитавайте детето си да цени изкуството и да му се наслаждава. Има една изтъркана фраза – „Красотата ще спаси света!“. Е, може би хората, които по-често се вглеждат в красивите неща от живота, тези, които ценят изкуството и го използват като емоционален отдушник наистина живеят по-спокойно от останалите, следователно са и по-здрави.

Възползвайте се от рисуването, за да отгледате едно талантливо и емоционално здраво дете. Не подценявайте силата на цветовете и влиянието, което могат да окажат те върху детската психика. Отгледайте творец!

Материалът е предоставен от семейния портал mamatatkoiaz.bg