Мопсът е много чувствително и обичливо кученце. Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Характерът на мопса

Строгото изражение на мопса създава погрешно впечатление – всъщност той е общително кученце, понякога упорито, но игриво, чаровно и умно.

Това куче е много чувствително към тона на човешкия глас, така че сурови наказания не са нужни. Мопсът обикновено се разбира добре с други кучета и домашни любимци, но предпочита човешката компания и изисква голямо внимание.

Силно се обезпокоява ако собствениците не му обръщат внимание и не си играят с него. Като цяло Мопсът е много внимателно куче и винаги е около собственика си – в краката му, в скута или просто го следва по петите.


Мопсът има големи, изразителни очи, сбръчкана физиономия и дълъг език. Неправилните грижи за сбръчканата му кожа могат да доведат до неприятни здравословни проблеми.

Поради специфичната форма на лицето, набръчканата кожа и липсата на ясно откроени вежди, Мопсът е възприемчив към очни болести – надраскана роговица и ентропия, например.

Мопсът е много чувствително и обичливо кученце. Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

В повечето случаи мопсът води заседнал начин на живот и това води до затлъстяванe, което може да се предотврати с много упражнения и здравословна диета.

Възможно е да страда и от хронично възпаление на мозъка, за което не е известен лек – предполага се, че е се предава по наследство. Признаците за тази болест се проявяват, когато кученцето е на възраст между 6 месеца и 3 години.