.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Кръстовден е!

LadyZone | преди 31 седмици
птици на жици
Снимка: iStock
Есента може да видите в опадалите зелени кестенови таралежчета по улицата, в първото сложено на врата синьо шалче и обути тънки чорапи

Идва есен. Ранна, но все пак есен. И златото започва да се разлива навсякъде. Но не онова от силното слънце, което цяло лято се е люляло между слепоочията ни, а онова с цвят на старо злато, на мед, на събирано и консервирано.

Днес отбелязваме Кръстовден. Празникът се нарича още Водокръст, Неядка, Попова Коледа. Според народните вярвания на този ден лятото си тръгва. Според църковното предание Св. Елена се считала за ревностна християнка. Тя се отправила към светите места в Палестина, за да потърси гроба Господен, който два века по-рано бил затрупан от гонителите на християните. Усилията й се увенчали с успех.

Намерени са били пещерата на гроба, както и три кръста. Кой от трите е Христовият кръст се разбрало, когато чрез докосване с един от тях е възкресен наскоро починал човек.

Частица от този животворящ кръст Елена изпратила на сина си в Константинопол, а самият кръст бил положен в главната Ерусалимска църква.

След страданията и Христовото разпятие, кръстът се превръща в знак на спасението и изкуплението от греха. Той олицетворява любовта и саможертвата, победата над злото, принадлежността към християнството. По традиция на Кръстовден се спазва строг пост. На този ден всеки трябва да пие от покръстената вода, за да изгони злото от себе си.

Макар че слънцето още е при нас. Имаме си дори температури от около 30 градуса. Но денят постепенно намалява, а вечерите стават хладновати и ти се приисква да се загърнеш с нещо. Тъничко – но да сложиш нещо на раменете.

Есента може да видите в опадалите зелени кестенови таралежчета по улицата, в първото сложено на врата синьо шалче и обути тънки чорапи. Да я чуете в Р-то в името на месец септември. Да я помиришете чрез полепналите по лигавицата на носа молекули с аромат на печени чушки. 

Да се сбогуваме ли вече с лятото?
През лятото в България, през зимата в Мадагаскар - живот си живеят тези птички, Снимка: Thinkstock/Guliver Photos</strong></em>

Знаем, че есента е красива и цветна. Но и пъстротата на лятото е толкова интензивна. Топло, солено и влажно е. Ще ни липсват лъчите на лятното слънце, пясъкът в косите и вълните, които са мокрили крилете… упс, нозете. Ще ни липсват чак до другата година.

Обхваща ни лека носталгия. Изобщо нямаме желание да изваждаме дебелите дрехи и да ги редим в гардероба си. Да се увиваме като копринена буба в катове плат, да носим чадъра винаги в дамската си чанта, да газим в кал… Все пак няколко съвета как да подреждаме рационално гардероба си никога не са излишни. Новият сезон изисква и по-специални грижи за кожата, нови обувки, нов парфюм, нов есенен грим. Дано пък есента е уютна и спокойна, без да е меланхолична!

Нека се опитаме да мислим за прехода между сезоните като за нова възможност за по-различни изживявания, вкусове и възприятия. А всеки изминал ден като приближаване до почивката догодина. Когато сънищата ни за подводни гмуркания, горещ пясък между пръстите и вятър в косите отново ще станат реалност. Все пак, ако лятото не си тръгне, няма как да се върне отново, нали?

Честит имен ден на Кръстьо, Кръстина, Кръстан, Кръстана, Кръстилена, Кръстена, Кръстил, Кръстила, Кристин, Кристина, Кристиана, Кристиан!

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Статии за четене или видео за гледане?