Косопадът след раждането е преобладаващ страничен ефект при повечето жени. Най-често той се дължи на хормоналните промени, които се случват в женското тяло по време на бременността и след раждането. Нивата на естроген в женското тяло непосредствено след раждане е изключително ниско и това е една от основните причини за загубата на коса в този период.

Интензивен косопад се наблюдава 3 месеца след раждането. Явлението не е необичайно, тъй като от него страдат между 40 и 50% от нежните половинки. Но най-хубавото при повечето промени по време на бременност и след това е, че са временни.

Увеличените нива на хормоните по време на бременност не позволяват на косата да опада. След раждането обаче, те започват да нормализират нивата си и това води до косопад, за да може косата да възвърне нормалния си цикъл – през останалото време е нормално 10% от косата ни да пада и да отстъпва място на новата.

След раждането някои жени могат да загубят около 60 на сто от косата си, но както вече казахме – явлението е временно и нормалното количество коса трябва да се възстанови между 6-ия и 12-ия месец след раждането.

Интензивната загуба на коса може да бъде продиктувана и от други причини, които са свързани с промени в нивата на естроген в тялото като аборт, спонтанен аборт, хормонален дисбаланс, прекратяване на приема на противозачатъчни хапчета.

Какво може да направите по време на бременността и след раждането, за да имате здрава и блестяща коса (с уговорката, че косопадът след раждането е нещо, което не може да бъде предотвратено):

  • Консултирайте се с личния лекар за това дали хормоналните нива в организма ви са в нормални граници
  • Сведете до минимум употребата на уреди за оформяне на косата – сешоари, преси, маши
  • Използвайте шампоани и балсами, които съдържат биотин (витамин В7)
  • Хапвайте повече плодове и зеленчуци, които съдържат флавоноиди и антиоксиданти, които ще осигурят защита на космените фоликули и ще стимулират растежа на косата. Към хранителния си режим включете и повече витамин С, витамин В, витамин Е и цинк.