Според различни изследвания, следродилната депресия засяга между 13 и 15% от мамите. Процентите може и да изглеждат ниски, но емоционалните проблеми, с които трябва да се справят засегнатите жени не са за подценяване.

Най-важното нещо, в което трябва да повярвате, ако сте изпаднали в подобно състояние, е, че няма нищо страшно, вие не сте лоша майка и/или лош човек и това не се случва само на вас.

Да, случва се и на други жени по целия свят, като богатите и известните не са застраховани!

Представяме ви четири известни и успешни майки, които откровено говорят за следродилната депресия, която са преживели и по-важното – преодолели!

Кортни Кокс

Снимка: SplashNews



Звездата от „Приятели” разкрива, че при нея симптомите на следродилна депресия не са се появили непосредствено след раждането, а по-късно – когато дъщеричката й Коко била вече на 6 месеца. "Преминах през наистина тежък период... Не можех да спя. Сърцето ми биеше като лудо и бях много депресирана. Отидох на лекар и разбрах, че хормоните ми са смазани", споделя актрисата.

Аманда Пийт

Снимка: Getty Images/Guliver Photos



Актрисата споделя, че е изпаднала в „доста сериозна” депресия, когато се родила първата й дъщеря през 2007г. „Искам да говоря откровено за това, защото потърпевшите изпитват огромен срам от факта, че имат противоречиви чувства към майчинството, вместо да се чувстват благословени, че са майки. Много хора се борят с това, но е трудно да намериш друг, който преживява същото и с когото можеш да поговориш.”

Гуинет Полтроу 

Снимка: SplashNews



Гуинет Полтроу изпаднала в следродилна депресия след раждането на второто си детенце. „Чувствах се като зомби. Не можех да проникна в сърцето си. Нямах връзка с емоциите си. Не можех да достигна до себе си. Преди това мислех, че следродилната депресия означава да плачеш всеки ден и да се чувстваш неспособен да се грижиш за детето си. Но има толкова много нюанси на това състояние, има различни дълбочини, затова мисля, че е много важно жените да говорят за това. Беше период на изпитание. Мислех си, че не ставам за нищо.”

Брук Шийлдс

Снимка: Getty Images/Guliver Photos



Актрисата написа цяла книга за следродилната депресия, която преживяла през 2003г. „Всичко, което исках е да изчезна и да умра”, спомня си Шийлдс. „Ако бях диагностицирана с каквато и да е друга болест, щях да впрегна всички сили, за да получа помощ. Щях да помагам на други... С тази в началото не беше така, но в крайна сметка започнах да се боря. Оцелях.”