Сбъдвайки надеждите на хиляди семейства с репродуктивни проблеми, конференция под надслов “Дървото на живота” отваря врати за всички на 12 януари, неделя , в хотел Балкан (Шератон), София. Началото на дългоочакваното събитие е 9:30. В рамките на целия ден организатори, специалисти акушер-гинеколози и гости ще имат възможност да дискутират въпроси, свързани с последните открития и иновации от света на репродуктивната медицина. Входът е свободен.

Най-интересна тази среща ще бъде за младите семейства, вълнуващи се от шансовете, които съвременната медицина и по-конкретно феноменът ин витро биха могли да им предоставят в желанието им да имат дете. Темите, които ще се дискутират ще дадат отговор на въпроси, като: как точно се "случва“ животът в лабораториите на клиниките по асистирана репродукция; с какво децата, заченати ин витро, са по-различни от другите и т.н. >> 

Организатори на събитието са списание Forbes, списание GRAZIA и болница за женско здраве МБАЛ
“Надежда”.

Специален гост на конференцията ще бъде Луиз Браун, първият човек, заченат по метода ин витро в света. Тя ще сподели какво мисли за репродуктивната медицина днес и какви са спомените й за създателите на метода ин витро Сър Робърт Едуардс и Патрик Стептоу. В рамките на събитието Луиз Браун ще даде и специална пресконференция, на която ще отговаря на въпроси на журналисти.

За повече информация и за заявка за интервю с някой от участниците в конференцията, моля да се свържете с Петя Илиева, Мениджър маркетинг и комуникации на „Атика Медия България”, на (+359 885) 376 087 или на (+359 2) 870 36 41, вътр. 120.

По-долу на вниманието на желаещите предоставяме информация относно темите, лекторите и часовете >> 

Програма на конференцията

ЯНУАРИ 2014 ГОДИНА, НЕДЕЛЯ

9.30
Посрещане на гостите на чаша кафе

10.00
Откриване на конференцията от главния редактор на Forbes Йордан Матеев и главния редактор на Grazia Поля Александрова.

10.00 – 10.15
Светът на Луиз

Интро от специалния гост на конференцията Луиз Браун, която ще сподели личния си опит като човек, известен като първото ин витро бебе в света. Какво мисли за промените в областта на репродуктивната медицина днес и какво си спомня за създателите на метода ин витро Сър Робърт Едуардс и Патрик Стептоу? Мениджърът на Луиз Мартин Пауъл ще разкаже за пътуванията и срещите, които двамата са имали през годините. На кои места по света се гледа на метода ин витро по най-прогресивен начин и къде моралът и предразсъдъците успяват да забавят хода на развитието в репродуктивната медицина.

>>

10.15 - 10.45
1 ТЕМА
Алиса в страната на чудесата

Д-р Георги Стаменов за темите табу в ин витрото (истини и лъжи в асистираната репродукция) и за големите страхове и по-следствията от хормоналната стимулация. Опасно ли е ин витрото? Има ли връзка с рака на репродуктивните органи и на гърдата? Докога да продължаваме с опитите? Няколко много силни аргумента срещу т. нар. “гаражно ин витро”. Децата ин витро – какво знаем ние за тях? Спят ли спокойно репродуктивните специалисти?

10.45 - 11.15
2 ТЕМА
Добре дошли в Гатака!

Д-р Савина Хаджидекова ще поговори за тенденциите в генетиката. Къде е акустирала в момента науката и докъде се разпростират възможностите на лекарите днес? Какво ни чака утре? И какъв процент от научните открития са приложими на практика? Финансови или морални са пречките пред реалните възможности на генетиката през XXI век?

11.15 - 11.45
Кафе пауза

>>

11.45 - 12.00
3 ТЕМА
Ножица-трепач

Д-р Георги Стаменов и д-р Мефтуне Шефкетова ще потърсят отговор на въпроса възможни ли са невъзможните неща в репродуктивната хирургия и в какви срокове. „Нежният“ палач на тази хирургия ли са асистираните технологии? Трансплантация на матка и на яйчник – научна фантастика или възможна реалност? Важно ли е да имаш добро въображение, за да си добър хирург? Близо ли е времето, когато ще ни оперират роботи?

12.00 - 12.30
4 ТЕМА
Приложна магия

Административният директор на болница “Надежда” д-р Анелия Рачева ще ни разходи по пътя към ин витро медикаментите. От научните лаборатории до приложението им? Какви са възможностите на фармацевтичната индустрия в посока улесняване на процеса на стимулация? Вредни ли са тези медикаменти – за кого и кога? За-виси ли от тях успеваемостта на метода ин витро?

>> 

12.30 - 13.00
5 ТЕМА
Къде ми е проблемът?

Психологът Ваня Савова ще ни представи някои иновативни практики в психологията. Дали една процедура променя целия свят на пациентите, или как светът влияе върху процедурата?

13.00 - 14.00
Кетъринг обяд
ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ И ИНДИВИДУАЛНИ
ИНТЕРВЮТА ЗА ЖУРНАЛИСТИ С ЛУИЗ БРАУН.

14.00 - 14.30
6 ТЕМА
“Помощ, аз съм бременна!”

Д-р Марина Михова ще поговори за тенденциите в пренаталната диагностика – какво помага на жената да премине през бременността след ин витро по най-безболезнения и ефикасен начин. Колко и с какво е различна от другите такава бременност? Как да се храним? Как да се движим? Кого да слушаме? Зависи ли от поведението ни бъдещото здраве на детето в утробата ни?

>> 

14.30 - 15.00
7 ТЕМА
1. Свят, здравей!
Надежда Стаменова ще поговори за реалностите, свързани с “родилната треска”, както и ще ни представи някои иновативни методи, в стилистично или технологично отношение, които превръщат раждането в приятно изживяване. Грижа за майката и грижа за детето - къде и на кого да се доверим, когато дойде големият момент?

2. Приказка за млечния път
Eлена Василева, медицински представител на Philips Avent, ще продължи темата с интродукция към уникалната вселена на кърменето и фактите, които го превръщат в ексклузивно преживяване.

15.00 - 15.30
8 ТЕМА
Пещерата на Аладин

Йоанна Балева, представител на тъканна банка „Биорегенерация”, ще поговори за това нужни ли са ни изобщо стволовите клетки? Ще оцелеем ли по-лесно с тях? Правят ли живота ни по-лек и по-спокоен? Митове и легенди. Позитиви и негативи.

15.30 - 16.00
Кафе пауза

>>

16.00 - 16.30
9 ТЕМА
Бъдещето на Фонд ин витро

Лидия Чорбанова, съветник на министъра на здравеопазването в областта на майчиното и детско здравеопазване и демографските политики, ще очертае бъдещето на Център за демографска политика и асистирана репродукция. Мисия и визия. Преструктуриране, нови цели, задачи, предизвикателства.

16.30 - 17.00
10 ТЕМА
1. Етичният кодекс в IVF – конституция на доверието
Радина Велчева, председател на фондация “Искам бебе”, ще представи идеята за приемане на етичен кодекс в асистираната репродукция у нас. Ще обърне внимание на биоетичните граници при донорството на генетичен материал. Зa доверието - лекар-пациент. Етична полиция.

2. От интернет общуването до бебето у дома
Стефка Захариева, председател на сдружение „Зачатие“ ще ни посъветва на кого да вярваме, с кого да споделяме, кого да обичаме…

>> 

17.00 - 17.30
11 ТЕМА
Пътят на Пандора - от епруветката до кошера
 

Стоян Ставру, доктор по право, преподавател по биоправо в Софийския университет и автор на книгата “Видения в Кутията на Пандора. Биоправо” (2014), ще представи някои от аспектите на конфликта между бързо развиващата се наука и бавно променящия се обществен морал. Има ли нужда науката от хуманитарно украсен патернализъм, или окончателно трябва да се откажем от моралната драматургия в науката?

17.30
Закриване на конференцията

Очаквайте историята на първото ин витро бебе в света >>