Когато програмите на децата са пълни с ангажименти, семействата прекарват все по-малко време заедно - включително и на масата.

Питате ли се какво твърдят изследванията по въпроса?

Докато изследванията са категорични, че времето, което семейството прекарва заедно на масата се отразява положително на оценките, теглото (тоест - с по-здравословно тегло са), емоционалното и психическото здраве на децата, както и на връзката с родителите, все по-малко семейства намират време да са всички заедно.

Още 5 храни за щастие

Според анкета на Университета в Колумбия, 32% от семействата прекарват около 20 минути (или по-малко) заедно на масата, докато според друго - децата, които прекарват 16,4 минути средно с родителите си на вечеря са по-склонни към напълняване в сравнение с други, които прекарват средно по 19,9 минути.

Според някои експерти разликата от три минути всяка вечер означава в по-широка перспектива по-малко време за децата и недостатъчно, че да си в час със случващото в живота им, а според други - времето на масата не е определящо.

Бенто – красота и изкуство в чинията

"Това, което има значение е дали родителите обръщат внимание на децата си, гледат ги очи в очи и седят заедно, вместо просто да си общуват с тях чрез смс-и." - казва Марлене Шварц, директор на свързан с изследването департамент в университета в Йейл.