Преразпределението на ролите в семейството при появата на нов член е истинско предизвикателство за двамата партньори. В повечето случаи двойките остават изненадани от онова, което научават един за друг след раждането на бебето.

Майката и таткото обикновено имат различни виждания за това как трябва да отглеждат и възпитават детето си, в завизимост от отношението, което самите те са получавали от родителите си. Някои жени смятат, че половинката им трябва да участва активно в грижите за малчугана, но други вярват, че ролята на майката е по-важна.

Появяват се и страхове от това единият родител да стане по-значим за детето от другия. И все пак жените държат да могат да разчитат на мъжа до себе си при отглеждането на бебето.

Ето 6 съвета, които е добре да следвате, за да помогнете един на друг в изпълннието на трудната роля на родител:

1. Признавайте компетентността на партньора си

Отглеждането на бебе е трудно и дори плашещо, особено ако нямате достатъчно опит в това. Насърчавайте мъжа винаги, когато той има желание да направи нещо за бебето. Окуражавайте го да къпе детето, да сменя памперсите му, да го успокоява, когато плаче. Всичко това засилва връзката бебе-татко.

2. Избягвайте да му правите забележки

Повечето жени мислят, че никой не би могъл да се грижи за детето им от самите тях и имат склонност към даване на инструкции и отправяне на критики. Всичко това обаче обезкуражава мъжете и в един момент те просто се отказват да вършат каквото и да било.

3. Подкрепяйте се един друг.

Да бъде родител е една от най-важните задачи в живота на всеки човек. Ето защо е важно да споделяте всичко, което ви вълнува, впечатлява и притеснява по отношение на възпитанието на детето. Винаги взимайте предвид мнението на партньора.

4. Прекарвайте възможно най-много време насаме с бебето

Трудно да разбереш какъв родител си всъщност и какво е нужно на бебето, ако знаеш, че по всяко време можеш да разчиташ на партньора си. Повечето време насаме с детето ще ви помогне да осъзнаете както добрите, така и лошите си страни като родител.

5. Говорете с партньора си за целите ви като родители

Можете да започнете да обсъждате бъдещето на детето си като отговорите заедно на следните въпроси:

  1. Какво трябва детето да научи от семейството си?
  2. Как се виждам в ролята си на родител? Какъв родител искам да бъда?
  3. Какво мисля, че е задължително да прави един родител?
  4. Как трябва да реагирам, когато не си съгласен с нещо, което правя за нашето дете?
  5. Как мога да ти помогна да бъдеш по-добър родител?
  6. Как ти можеш да ми помогнеш да бъда по-добъ родител?

6. Споделяйте опит с други семейства с малки деца

Говорете с млади семейства за начина, по който те отглеждат бебето си и разпределят родителските си задължения; за трудностите, с които се сблъскват и възможностите за преодоляването им.