Улисани в празничната феерия от лампички, настроение и коледен дух, понякога пропускаме важни неща, или те по-скоро нямат значение в този момент. След известно време обаче разбираме, че не сме преценили правилно нещата – някои от продуктите се оказват с изтекъл срок на годност, някоя дреха се оказва не точният размер, а условията по кредита, който сте взели се оказват не точно същите, както в момента на покупката.

Преценявайте промоциите на място
Рекламите за отстъпки и намаления през декември буквално валят. В морето от промоции все пак трябва да намерим най-изгодната за себе си. Ако става дума за хранителни продукти – винаги гледайте срока на годност, който се намира върху опаковката. Допълнително не забравяйте да погледнете цвета на стоката – дали е типична или по-тъмна, по-светла.

Гледайте за скрити условия
Обикновено при покупки на изплащане по Коледа и Нова Година, толкова много се вълнуваме, че забравяме да четем текста с най-ситния и най-забутан шрифт на последната страница. За съжаление в много от случаите той се оказва най-важен.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Внимавайте с процентите
Ако взимате стоки на изплащане, имайте предвид, че20% по-ниска лихва не означава досегашните примерно 15 минус промоцията в момента 20 на сто. По-вероятно е промоцията да е следната – 20% по-ниска лихва не от общата сума, а от лихвата в момента, т.е изчисляваме колко е 20% от 15. Изваждаме от сегашната лихва минус 20% от нея (3) и получаваме промоционалната, която е точно 12%.

Пазете касовите бележки, ако става дума за подаръци
Никога не изхвърляйте касовите бележки, ако купувате подаръци за близки и приятели. Пуловерът, шапката или телефонът, който сте закупили могат да не се харесат на този, за който са предназначени. Резервният вариант винаги е да предоставите касовата бележка, за да може да бъде избрана друга стока. Преди да закупите нещо за подарък винаги питайте дали има вариант да бъде сменено, ако не бъде харесано.