Кой е най-известният мишок в света? Няма две мнения по въпроса – това е Мики Маус! С приключенията на емблематичния герой на „Дисни“ са израснали поколения деца. В България Мики и приятелите му Доналд и Гуфи, както и останалите обитатели на Дъкбург, радват малчуганите в забавните комиксови истории на списание „Мики Маус“. Изданието на „Егмонт България“, което излиза на всеки две седмици, може да се открие по местата за продажба на вестници в цялата страна.


Нова порция смях ще открият децата в брой 13, който излиза на пазара на 23 юни. Той не само ще ги забавлява, но както винаги ще им предложи да се запознаят и с много любопитни факти. Читателите ще научат кога е Денят на Седемте отроци и какво всъщност се отбелязва тогава, както и от кога хората се интересуват дали съществува интелигентен живот в Космоса. Очакват ги още разрешаването на мистерия, забавни вицове и хитроумни трикове, както и обичайната порция „Дъкбургски вести“. А комиксовите истории? За тях ще научите повече по-долу...

Катастрофа в Тунгуска
Чували ли сте за инцидента, случил се в района на река Тунгуска в Русия в началото на 20-и век? Е, Доналд и племенниците му могат да ви разкажат за него от първо лице. Те пътуват назад във времето, за да разплетат мистерията. Генерал И.З.Л.И.Ш.Е.Н. (Именит Знаещ Лектор по История и Шампион на Елитните Науки) обаче обърква календарите и вместо 10 дни след инцидента ги праща 1 ден преди него.

Изгубени
Казват, че летенето е най-безопасният начин за пътуване. Но Чичо Скрудж, Доналд и Малките патета не са на същото мнение във втората комиксова история от новия брой на „Мики Маус“. Самолетът им катастрофира и те се озовават на див тропически остров в близост до друг, цивилизован такъв. Всички обаче имат различни идеи как да се завърнат у дома. Чичо Скрудж иска да запали сигнален огън, Доналд решава да строи сал, а децата тръгват да изследват острова.

Гуфи и спортът
След ден, прекаран в спортна борба с Хорас, Гуфи изпитва силни болки и решава да се откаже от всички спортове с насилие. Новото му хоби е колекциониране на пеперуди. Оказва се обаче, че и това занимание не е толкова кротко.

Всичко се връща
Доналд моли Хари Хлопдъск да му направи бумеранг, който винаги да се връща в ръката му. Речено – сторено. Хари измайсторява бумеранг с дистанционно, но щом Доналд е замесен, нещата задължително се объркват.

Знаете ли, че...?

•    Мики Маус е роден през далечната 1928 година. Тогава, на 18 ноември, любимият на поколения деца черно-бял мишок се появява за първи път на голям екран в анимационното филмче „Параходът Уили“, което привлича с музика и звукови ефекти. Успехът на анимацията е незабавен, а Мики се превръща в истинска сензация буквално за едно денонощие.

•    Преди да завладее цял свят с „Параходът Уили“, Мики се появява в две други филмчета – „Plane Crazy“ и „The Gallopin’ Gaucho“, които не са озвучени и не успяват да стигнат до киносалоните. Затова Уолт Дисни добавя музика и други звукови ефекти към „Параходът Уили“. Останалото е история.

•    Предшественик на Мики Маус е Осуалд Щастливият заек – по-ранна анимационна звезда, създадена от Уолт Дисни за филмовото студио „Юнивърсъл“. Мики обаче бързо засенчва Осуалд и всички останали свои конкуренти, за да се превърне в най-прочутия анимационен герой.

•    Уолт Дисни е обмислял да кръсти най-емблематичния си герой Мортимър. За щастие, съпругата му Лилиан го убеждава, че името е прекалено претенциозно. След кратко умуване художникът се спира на Мики и така звездата е родена.

•    Уолт Дисни все пак кръщава свой герой с името Мортимър – чичото на Мини Маус.

•    Първите си думи Мики изговаря във филма „The Karnival Kid“ през 1929 година. Можете ли да познаете какви са те? Колкото и да е чудно, първата му реплика е: „Хотдог!“. Ах, този Мики...

•    Първото цветно анимационно филмче с участието на Мики е „The Band Concert“ от 1935 година. В него той си партнира с Гуфи и кравата Кларабел, за да надвива пчели, урагани и пакостника Доналд Дък.

•    Дисни озвучава Мики със собствения си глас до 1947 година, когато му се събират прекалено много ангажименти и той прехвърля отговорната задача на Джим Макдоналд. През 1983 г. в „Коледната песен на Мики“ го заменя Уейн Алуайн, който озвучава популярния герой и до днес.

•    Мики Маус прави своя дебют в комиксите две години след този на екран – на 13 януари 1930 година. Първоначално печатните издания се разпространяват заедно с американските всекидневници, като повечето рисунки са дело на Флойд Готфредсън. Художникът заимства някои от героите от анимационните филмчета (като например Гуфи), но въвежда и нови като фантома Блот и полицейския шеф О’Хара.

•    За своя изключително дълъг живот Мики Маус претърпява немалко „пластични операции“. През годините той се сдобива с панталони, бели ръкавици, огромни уши и гъсти вежди. В началото на 40-те години студиото дори се опитва да махне опашката на героя, за да му придаде по-човешки вид. След като тази промяна не е приета благосклонно от публиката и критиката, опашката бързо се връща на мястото си.

•    Мики Маус е първият анимационен герой, получил своя звезда на Алеята на славата в Холивуд.

•    Мики се е появявал и на церемонията по раздаването на престижните филмови награди „Оскар“, при това два пъти. През 1988 година излиза на сцената заедно с актьора Том Селек, а през 2003 година е в компанията на Дженифър Гарнър.