Интервю с д-р Мефтуне Шефкетоваакушер-гинеколог, специалист по репродуктивна медицина в медицински център „Надежда Репродуктив-София“ в МБАЛ “Надежда“

Мама, татко и аз (МТА): За какъв времеви период е нормално двойките да забременеят? След колко време е необходимо да се обърнат към специалист, ако имат затруднения с това?

Д-р Мефтуне Шефкетова: По принцип този период зависи от възрастовата граница, в която попада самата двойка. Ако една двойка не постигне забременяване в рамките на 2 години, вече е редно да се обърне към специалист. Ако жената в двойката е над 35 години, този период се смъква на 6 месеца, т.е. ако имаме 6 месечен период, в който бременност не се постига е редно да се потърси специализирана лекарска помощ.

МТА: Какъв е пътят (стъпките), който двойките с репродуктивен проблем трябва да следват с цел установяване на причините за този проблем?

Д-р Мефтуне Шефкетова: Това е много обобщаващ въпрос и ако отговоря по-детайлно, ще ни отнеме доста време. По принцип, когато една двойка не постигне бременност за периодите, които споменахме, е редно да се обърне към лекар, който е специализирал в областта на репродуктивната медицина. На първата среща с този лекар, той преценява индивидуално и в зависимост от съответния проблем, какво ще се предприеме като курс на лечение, защото проблема винаги е комплексен. Именно лекарят, съобразно индивидуалния случай, посочва стъпките, които трябва да се следват.

МТА: Към какви специалисти трябва да се обърнат и какви изследвания трябва да направят двойките, ако не могат да забременеят?

Д-р Мефтуне Шефкетова: Трябва да се обърнат към специалист акушер-гинеколог, занимаващ се тясно с репродуктивна медицина. Съответно той преценява дали има необходимост двойката да се срещне и с ендокринолог, генетик, имунолог, андролог.

Базисните изследвания, които трябва да се направят включват хормонални изследвания, които да ни дадат информация за хормоналния статус на жената. Не само полови хормони – изследват се задължително и щитовидни хормони, тъй като те имат отношение към забременяването и износването на бременността. Задължително се прави и изследване за проходимост на тръбите, т.нар. хистеросалпингография. Проследява се менструалният цикъл на жената, тъй като за забременяването са от значение не само яйцеклетките и сперматозоидите, а и матката, маточната лигавица, които се променят динамично в менструалния цикъл. Паралелно с това, задължително се прави спермограма на партньора. От там нататък, ако има нужда от допълнителни изследвания, те се конкретизират.

Най-общо това са част от изследванията, които дадена двойка трябва да направи при първия или съответно вторичния преглед при специалист.

МТА: Кой е първият метод за асистирана репродукция, който се прилага при установен стерилитет в двойката?

Д-р Мефтуне Шефкетова: Зависи от стерилитета, защото съответният метод за асистирана репродукция се определя в зависимост от конкретната причина за не забременяване, т.е. първо трябва да се открие каква е причината за не забременяване и след това да се приложи стратегия за лечение. Има пациенти, например, които забременяват при контролиран коитус. Това не е метод на асистирана репродукция, но много често в хода на проследяването на двойката бременността се случва. Ако се прецени, че двойката е подходяща за инсеминация, се прилага интраутеринна инсеминация.

Ако и това не помага, вече се стига до инвитро процедура. Съответно се подбира инвитро процедура на спонтанен цикъл – при нея за разлика от класическото инвитро, няма стимулация. Използва се естественият, спонтанен цикъл на жената и за разлика от класическата инвитро процедура имаме един фоликул, една яйцеклетка и съответно – един ембрион.

Ако преценим, че и това не е подходящо за съответната двойка, се преминава към класическа инвитро процедура, която включва в себе си стимулация, пункция, трансфер.

МТА: Има ли разлика в проследяването на бременност след асистирана репродукция в сравнение с такава след естествено забременяване?

Д-р Мефтуне Шефкетова: По принцип бременността, постигната с асистирана репродукция, по нищо не се различава от бременността, постигната по нормалния път с нормален коитус. Факт е обаче, че много от нашите пациентки са обременени като съпътстващи заболявания, затова е редно тези бременности да се наблюдават по-стриктно и по-често с оглед тези съпътстващи заболявания.

В по-голямата си част бременностите след АРТ са много изстрадани, двойката е преживяла много докато те се случат, бебетата са много желани, много чакани и самите пациентки се чувстват по-спокойни, когато прегледите им са по-стриктни.

МТА: Има ли разлика между децата, родени след асистирана репродукция и децата, родени след естествено зачеване?

Д-р Мефтуне Шефкетова: Разлика няма. Ние, в болницата обичаме да се шегуваме, че нашите деца са много хубави. Не че са наши (смее се), но те са наистина много красиви. А разлика – не няма, в никакъв случай. Всички са еднакво обичани и еднакво желани.

МТА: Бихте ли дали съвет към двойките, които се опитват да забременеят?

Д-р Мефтуне Шефкетова: Моят съвет е да се обръщат по навреме към лекар, специалист по репродуктивно здраве и да не се притесняват. За жалост темата за репродуктивните проблеми все още е табу. Ние се движим в такава среда и говорим свободно за репродуктивното здраве, но за повечето двойки проблемът „незабременяване“ е табу. Голяма част от тях все още се притесняват да споделят и да потърсят медицинска помощ. Важно е обаче те да са по-смели, да не се притесняват и навреме да се обръщат към лекар, за да потърсят заедно решение за проблема. В голяма част от случаите пациентите идват много, много късно, когато са се изтощили и емоционално, и здравословно. А тогава вече е много по-трудно да им помогнем.

Материалът е подготвен от семейния портал mamatatkoiaz.bg