Погача на бебето е народен ритуал, свързан с официалното представяне на новороденото пред роднини и приятели и с предричане на неговия бъдещ живот. По повода в дома на младата майка се събират нейни приятелки и роднини, които се черпят със сладки неща и правят наричания за здраве на детето.

Кога?

Погача се прави на 40 ден след раждането на бебето. Църквата все още определя този период като нечист. От медицинска гледна точка това време се счита за достатъчно за изграждане на някакъв имунитет от страна на детето. Разбира се, не е проблем, ако направите събирането няколко дни по-рано или по-късно. Преценете според сезона, общото състояние на детето, вашата заетост и т.н. Празникът не е точно фиксира и е важно всички – от майката и детето, до гостите да се чувстват комфортно.

Как?

На гости при майката и детето повод погачата се събират само жени. Таткото, братовчедът и други роднини от мъжки пол не присъстват, а всички гости трябва да си тръгнат преди залез слънце.

Погача и наричания

За повода се меси погача, наричана - Богородична пита. С нея символично се посреща и захранва малкото човече. Достатъчно е просто да докоснете устните на бебето със залче хляб. Погачата се замесва с мед или се сервира с купичка от пчелната сладост. Всеки гост трябва да си вземе парче, да го потопи в меда и да го изяде. Вярва се, че след изядената пита, св. Богородица, която е покровителка на родилките, ще отиде да помогне на други жени, на които предстои да родят.

Питката се разчупва над главата на майката, която държи бебето, върху бяла памучна кърпа. Двата края на кърпата се държат от предварително избрани от майката жени, а трета разчупва погачата. Трохите, които падат, се събират в кърпата. В нея гостите слагат и парички за бебето. След това кърпата се връзва на стегнат възел и се поставя някъде на високо в къщата. Според поверието така детето ще има богато бъдеще.

Орисниците

Докато разчупва питката, жената прави наричания за бебето – да е здраво, да е красиво, спокойно, да успее в живота и т.н. тези жени са в ролята на орисници. В български фолклор орисниците са митични същества, които идват през третата нощ след раждането на всяко дете, за да предопределят неговата житейска съдба; живеят накрай света, където е палатът на слънцето и влизат в дома с бебето през ключалката на вратата. Това, което те предскажат на бебето, не може да бъде променено дори от Господ.

Почерпката

За погачата на бебето се приготвят само сладки неща, за да бъде животът му сладък. Гостите също трябва да донесат по нещо сладко. Всеки трябва да опита от всичко, приготвено за почерпка. Не се слага храна за вкъщи, за да не изнася и детето неща от него.

Конец и паричка

В леглото на бебето всяка гостенка остава конец, откъснат от дрехата й, който връзва на възел. Добре е да остави и паричка до възглавницата на детето, особено когато го вижда за първи път. Според поверието с тази паричка детето ще си купи сън.