.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Кога и как се прави погача на бебето

LadyZone.bg | преди 4 години
погача
Снимка: LadyZone.bg
Кого да поканите, с какво да почерпите, как се орисва бебето... Традиции, които е редно да знаем

Погача на бебето е народен ритуал, свързан с официалното представяне на новороденото пред роднини и приятели и с предричане на неговия бъдещ живот. По повода в дома на младата майка се събират нейни приятелки и роднини, които се черпят със сладки неща и правят наричания за здраве на детето.

Кога?

Погача се прави на 40 ден след раждането на бебето. Църквата все още определя този период като нечист. От медицинска гледна точка това време се счита за достатъчно за изграждане на някакъв имунитет от страна на детето. Разбира се, не е проблем, ако направите събирането няколко дни по-рано или по-късно. Преценете според сезона, общото състояние на детето, вашата заетост и т.н. Празникът не е точно фиксира и е важно всички – от майката и детето, до гостите да се чувстват комфортно.

Вълшебната погача, или приказка за орисницитеОтбелязване на 40-тия ден на моето бебе според древния български обичай

Как?

На гости при майката и детето повод погачата се събират само жени. Таткото, братовчедът и други роднини от мъжки пол не присъстват, а всички гости трябва да си тръгнат преди залез слънце.

Погача и наричания

За повода се меси погача, наричана - Богородична пита. С нея символично се посреща и захранва малкото човече. Достатъчно е просто да докоснете устните на бебето със залче хляб. Погачата се замесва с мед или се сервира с купичка от пчелната сладост. Всеки гост трябва да си вземе парче, да го потопи в меда и да го изяде. Вярва се, че след изядената пита, св. Богородица, която е покровителка на родилките, ще отиде да помогне на други жени, на които предстои да родят.

Питката се разчупва над главата на майката, която държи бебето, върху бяла памучна кърпа. Двата края на кърпата се държат от предварително избрани от майката жени, а трета разчупва погачата. Трохите, които падат, се събират в кърпата. В нея гостите слагат и парички за бебето. След това кърпата се връзва на стегнат възел и се поставя някъде на високо в къщата. Според поверието така детето ще има богато бъдеще.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Как ви действа есента?