Разводът е достатъчно тежко решение за вас, но ако имате деца, трябва да помислите и за тях.

Ако сте взели решение да се разведете, най-добре е да кажете на децата си преди да сте се разделили.

Няма да ви е лесно да им съобщите, че баща им ще се изнесе от дома ви, но вашата откровеност ще им даде да разберат, че ви е грижа за тях, чувствата и интересите им. Децата много се страхуват да не се почувстват изгубени, защото родителите им ги пренебрегват.

Важно да отделите време, за да покажете подкрепа и да подготвите децата си за раздялата.

Кога да им кажем?

Ако децата ви са на 5 годишна възраст или по-малки, най-добре им кажете ден или два пред раздялата. Ако са в училищна възраст, няколко дни или седмица по-рано, ще им помогне да асимилират "новините". По-големите деца обикновено знаят за плановете на родителите си седмици или дори месеци предварително, защото често са довереници на единия или и на двамата. Но и на тях трябва да кажете поне две седмици преди раздялата, за да имат възможност да обсъдят новата ситуация с приятелите си и да помислят как ще им се отрази на самите тях и какво очаква всички след това.

Какво ако партньорът ви изненадващо поиска развод? В този случай, извинете се на децата си и признайте, че и самите вие току що сте разбрали. Че не сте искали да криете нищо от тях и ако сте знаели предварително, сте щели да им кажете. Няма време за увъртания.

Как да им кажем?

Най-доброто, което можете да направите е да съберете децата си в някакъв спокоен момент, в който не са заети с нещо друго - от типа гледане на телевизия, говорене по телефона с приятел или докато си пишат домашните.

Кажете им, че сте решили да се разделите, какво означава това и какво предстои да се случи. Целта ви е да уверите децата си, че мислите за тяхното добро. Говорете просто и бавно, и не забравяйте, че те ще запомнят завинаги онова, което ще им кажете в този момент.

Ще запомнят и каквото не сте им казали. Родителите често толкова се тревожат за това как да съобщят на децата си, че минават "хей така" през разговора. Може да ви се иска да мине по-бързо, за да почувствате облекчение. Но ако не успеете напълно да привлечете вниманието на всяко от децата си, ще изпуснете възможността да поставите основите на бъдещето семейство, в което ще сте без другия родител вкъщи.

Важно е и предварително да помислите какво да кажете на децата си. Разводът е доста голяма промяна за живота на всички, затова е по-разумно ако се налага, да сте готови да говорите няколко пъти с децата си.

Ето седем ключови момента, които е важно да обсъдите >>

1. Кажете на децата си, че когато сте се омъжили, сте се обичали, за да не мислят, че са били направени с гняв, вместо с любов.

2. Кажете им, че те не са виновни за раздялата ви и подчертайте това с примери: „Не се развеждаме, защото не си прибираш играчките.”

3. Попитайте децата си какво мислят, че значи думата „развод”. Може и да се изненадате от отговорите им.

4. Кажете им, че с баща им ще живеете отделно, но и двамата ще продължите да бъдете техните родители.

5. Кажете им за попечителството и за графика на виждания, който смятате да изградите с партньора си. Попитайте ги какво мислят те и имайте предвид желанията и предпочитанията им.

6. Не говорете лошо за баща им. Кажете, че тъй като не успявате да се справите с брака си, сте решили да се разделите и това е по-добрият вариант за всички.

7. За тийнейджърите – кажете им, че искате да са щастливи в техните връзки и да имат успешни бракове „Знам, че ще си прекрасна млада жена и ще избереш правилния човек за теб.”

И още нещо: Не затваряйте темата. Нека въпросът за развода да бъде разговор, който да може да бъде воден толкова често, колкото децата ви имат нужда да обсъждат.