Моят мъник изненадващо се влюби в киселото мляко

Уви, днес обаче то не е това, което беше. Меко казано, съдържанието на мляко в него е силно ограничено, а да не говорим за присъствието на безбройните добавки в него, сред които консерванти и сгъстители.

Лактобацилус булгарикус

Много ми се иска моят малчуган, хранейки се с този великолепен продукт, да приема всичко онова, с което българското кисело мляко е прославено по целия свят. А именно с високата хранителна стойност, дължаща се на благородното въздействие върху млякото на бактерията Лактобацилус булгарикус. Тя е по-висока дори от тази на прясното мляко. Знайно е, че нашето мляко е уникално, тъй като се приготвя с естествена закваска, съдържаща киселата бактерия – единствена по рода си и вирееща само в нашите географски ширини, съпътствана от сладката – Стрептококус термофилус.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

 Поради икономически и печалбарски причини

на всички ни е известно, че днешното кисело мляко е лишено от естествената закваска, т.е. от толкова полезните за човешкия организъм – подквасващите бактерии. За съжаление съотношението, което прави киселото мляко кисело и истинско, днес е нарушено в полза на сладката Стрептококус термофилус.

Но да си дойда на думата

За няколко месеца опитахме от почти всички марки, с които се зареждат софийските магазини. Трябва да призная, че някои от тях отговарят донякъде на представата ни за истинско кисело мляко. Но за жалост те са едва минимален процент от общата картина. А ето кои са и най-лесните признаци, които отличават истинското от фалшивото кисело мляко, и които е хубаво да знаем, за да си помогнем при избора:

• Ако млякото е с висока трайност над три дни и не се вкисва, това означава, че съдържанието на уникалният Лактобацилус булгарикус е много ниско или изобщо липсва.

• Истинското кисело мляко отделя и малко вода – т. нар. цвик.

• Киселата жилка във вкуса на млякото не бива да липсва дори още, когато е съвсем скоро подквасено.

• Млякото с най-силни подквасващи качества е най-близо до оригиналното, истинско, така желано и полезно кисело мляко

Храня надеждата,

че производителите ще направят необходимото, за да възвърнат заслужената слава на този уникален и единствен по рода си български продукт. Неслучайно киселото мляко е считано за национална храна!

Още много-много преди известният руски биолог Иля Мечников

да констатира и докаже съхраняващите, лечебни и подмладяващи свойства на българското кисело мляко, самият продукт и начинът му на приготвяне са били известни на траките, славяните и прабългарите, живели по нашите земи. Непростимо би било главоломният стремеж и бяг към лесни и бързи печалби да стане причина този прекрасен дар да се забрави и да остане в историята!