Доскоро не можех да си представя,

че в детската стая може или трябва да има саксии с растения. Както може би знаете, болшинството от тях са алергени, пък и повечето специалисти предупреждават за множеството опасности и негативизми от отглеждането на стайни растения в спалнята.

Но, за радост, съществуват и растения, които са полезни

и благоприятно въздействащи върху съня и здравето. Научих, че има няколко, които не само, че не са вредни, но и оказват изключително благотворно въздействие върху детския организъм, и бързам да ги споделя.

И така, ако желаете да създадете кътче красива природа в стаята на децата си, и да я украсите с цветя и зеленина, спокойно можете да се спрете на:

• Цикламата – това нежно стайно растение отделя във въздуха, особено в периода си на цъфтеж, ефирни масла, които имат успокояващ ефект. Тя дарява сладък сън и на най-големите палавници.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

• Алоето – едно от редките растения, които дори и през нощта продължава да отделя кислород и да поглъща въглеродния двуокис. И още, отварата от алое е изпитано средство – лек срещу настинки и грип. Смачканото листенце пък е вълшебното махлемче, от което бързо минават ожулените коленца.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

• Монстерата – обилно поливано и пръскано, това чудовищно разкошно, с големи перести листа, растение чувствително повишава и поддържа влажността на въздуха в стаята. А това, безспорно, е полезно за спящите в стаята малчовци.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

• Дифенбахия – тя пък денонощно отделя в околната атмосфера т.нар. фитонциди – биологично активни вещества, които не позволяват размножаването на вредни и болестотворни бактерии, гъби и плесени. Може да си представите полезния, дори чудотворен, ефект от нейното присъствие в детската стая.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

• Хлорофитумът – най-непретенциозното растение, което издържа на недостиг от светлина и влага. То е абсолютно безвредно, пък и радва очите и душата със свежестта си и кротката зеленина и зиме, и лете. Има красиви нежни цветове, благодарение на които е известно и с названието "зелена лилия".

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos