За всяка млада майка, която е направила своя (бих казала верен) избор да кърми детето си, е важно да знае няколко  елементарни, но много съществени истини за храните, които трябва да приема през този период.

По начало съществува погрешното схващане,

че за да имаме достатъчно количество кърма, трябва да се тъпчем с какво ли не и то повече от необходимото. Всъщност не е нужно да се нахвърляме на боза, козунаци, сладкиши или каквото и да било.

Достатъчно е да приемаме това, което ни е вкусно, без да прекаляваме

Това ще помогне едновременно бебето да се храни с пълноценна кърма и същевременно ние самите да се чувстваме свежи, удовлетворени и в добро здравословно състояние. Не е необходимо да правим драстични промени в начина на храненето си или да въвеждаме някакви особени изисквания или диети.

Стига в менюто ни редовно да присъстват задължителните плодове без ограничение

Само като примери бих споменала приоритетно, и то заради сезона, портокалите (най-рано след четвъртия месец от раждането) и най-вече бананите. Калият в тях е безценен при изграждането на костите, както и за доброто функциониране на сърцето и цялата кръвоносна система. Освен другите си вредни въздействия и върху майката, и върху детето, алкохолът и кафето имат свойството да отнемат калия от организма и така при употребата им съдържанието му в тъканите драстично намалява. Резултатът е отпадналост, чувство на умора, сънливост и депресии.

Другата така важна част от менюто на кърмещата майка трябва да бъде богатият спектър от ядки

Измежду тях орехите и бадемите са най-препоръчвани. Бадемите - заради богатото им съдържание на калций и витамин Е. Орехите - заради антибактериалното им въздействие и ненадминатата концентрация на витамин С.

И разбира се - къде без млякото и всички млечни продукти

С уговорката да се избягват такива с висок процент масленост и да не се прекалява с количествата.

И накрая остава в сила правилото - да си угаждаме, но с мярка. И най-важното - да не забравяме, че докато кърмим, това, което избираме да ядем, е и храна за децата ни.