Сватбата е важно, тържествено и весело събитие, но е свързано и с много напрежение. За някои жени психическото натоварване оказва влияние и след церемонията, а други продължават напред безгрижно. Защо се получава така?

В проведено наскоро изследване са интервюирани 28 омъжени дами на средна възраст 26 години. Анкетите са правени около шест месеца след сватбения ден. След подробно проучване изследователите са установили кои жени са депресирани след сватбата и кои са щастливи. Те са открили три основни разлики между тях.

Депресираните булки са били много по-склонни да възприемат сватбата като "моя ден". Тогава те са били фокусирани върху това всичко да се осъществи по план. Някои от тях дори са описали гостите като узурпатори, като хора, които ще развалят "моя ден". Докато щастливите булки са приемали този ден като празник за всички. Те са били много по-загрижени за усилията, които гостите са положили, за да бъдат на церемонията. Удовлетворените дами са гледали на сватбата като на една формалност, фокусът им е бил върху живота след церемонията.

Освен това, депресираните булки не са били уверени, че знаят как да се държат като съпруги. Притеснявали са се дали не правят грешка с женитбата и не са били спокойни, че очакванията им за брачния живот са реалистични.

Недоволните съпруги са възприемали края на сватбения ден като финал, като загуба на нещо, докато щастливите им връстнички са го приели като начало на остатъка от живота им.

И така, ако ви предстои сватба, какво трябва да направите, за да избегнете разочарованията.

Първо, поговорете с партньора си за сватбата и брака. Бъдете честни и открити относно индивидуалните ви виждания и очаквания. Ако имате някакви съмнения, обмислете ги и си дайте време за изчистването им, преди да продължите напред.

Второ, всички връзки са по-успешни, когато имат подкрепата на близките хора. Отпразнувайте сватбата с приятели и роднини. Все пак тези хора са и ще бъдат важна част от живота ви. За тях също е важно да отбележат празничния ден с вас.

И накрая, вгледайте се добре в себе си, за да установите дали не се омъжвате заради самата церемония. Дали не сте привлечени повече от идеята за сватба (и много снимки във Facebook профила ви), отколкото от бъдещето ви на съпруга.