Както наскоро споделих в Дневникът, малък Мишо вече не е бебе, а на цели две навършени годинки. Натрупаните до момента познания и умения, с които малкият голям любопитко може да ви се похвали, са безброй, но тук ще дам думата само на няколко скромни реда и ще обърна заслужено внимание на онези нови постижения, които наистина трябва да бъдат подобаващо отбелязани.

И така, първо да отбележа, че наред с ината, Мишо започна да проявява и чувства не само на дълбока привързаност, но и на изключителна нежност, загриженост и любвеобилност към всички обитатели у дома. Втурва се като буреносно облаче към теб и започва закрилнически да те прегръща, ако, ненадейно и без да искаш, си се спънал в килима.

Прави услуги, независимо че инициативите му не винаги завършват благополучно

В повечето случаи резултатите са: запратен с метлата в единия ъгъл на стаята боклук; чаши и чинии, имали злощастието да се намират върху покривката, грабната в този момент от малкия чистник с цел изтупване; разлята върху кухненския под вода в устрема да бъде доставена на любимия дядо. Но... доброто желание оправдава несполуките! Пък и опит се гради върху грешки, нали?

Усети ли суетнята около приключилата шумния си оборот пералня, първата работа на пъргавия помощник е да грабне някое изпрано чорапче или панталона на татко си и с решителен замах да ги метне върху стайния простор. Накратко казано – мъникът вече е достатъчно пораснал и смело навлязъл в периода на изграждането на първите си навици.

Наскоро малък Мишо ме удиви с още едно ново качество

- именно с разбирането си за ред и изпълнителност. Хванал ръчичката на срамежливата си гостенка Рони (около годинка и половина), малкият умник се опитваше с гръмко Не да й обясни, че книгите не се късат, и че избраното късче от пъзела не е поставено на правилното място.

Неслучайно педиатрите психолози наричат периода

след навършване на две години – начало на самодисциплината – детето вече познава основните правила, повтаря си ги и се старае да ги прилага, дори като коригира и околните. Възприятията му за добро и лошо, за правилно и неправилно все повече се избистрят.

Рязък скок

бележи и усетът на малчо към отделни предмети и играчки. С лекота той ги групира, сортира и подрежда по големина, форма и цветове. На две годинки и един месец вече броим и до три.

И така, да обобщим

В опознаването на света все по-активно участие заема развитието на логическия ум. Наблюдавайки го отстрани, Мишо действа ту като детектив, ту като учен и прекарва много време в търсене, задълбочено изследване, разглобяване, разгадаване. Така че, ако не искаме да се захване с будилника или с крема ни за лице върху нощното шкафче, най-добрият вариант е да оставяме на мъниците на разположение достатъчно предмети, които да могат лесно, с любопитство и задоволство да изследват. Колкото по-разнообразни и непознати са те, толкова по-добре.

Имайте предвид, че малкото човече проявява невероятен интерес към малките части и детайлите

Затова, когато, озадачен, невръстният любопитко иска да узнае как работи даден механизъм, е добре винаги, когато е възможно, да му обясним. Детето проявява изключително любопитство към онова, което му говорим. Бъдете сигурни, че на две години то вече се е превърнало във великолепен и отличен слушател. Може би точно по този начин се раждат великите научни открития... ;)