Преди да се роди бебето, родителите се вълнуват около това как ще изглежда то, колко ще тежи и колко голямо ще е? Но най-често се питат какъв цвят на очите ще има? Отговорът всъщност не е толкова прост. Тук са намесени гените и сложните наследствени комбинации. И твърдението, че детето ще наследи или цвета на очите на майката или този на бащата не е съвсем вярно.

Първо трябва да изясним от какво зависи той. Цветът на очите на хората е зависим от количеството на пигмента меланин в ириса, който е отговорен и за цвета на кожата ни. Например хората със светли очи имат малко съдържание на меланин, а тези с тъмни – обратното. Но по-важно е кое определя колко меланин ще съдържат очите на нашето бебе?

Най-просто казано, детето наследява гените на един от двамата родители и комбинацията от тях ще определи евентуално цветът на очите на бебето, информира burpingbaby.net. Трябва да се има предвид обаче, че повечето новородени са със светли очи и ще мине малко време преди да разберете какъв е истинският цвят. Фактор, който може да окаже влияние е и колко меланин ще започне да произвежда тялото на бебока. Този период може да продължи до 3-годишна възраст, така че бебета, които са имали сини очи, с течение на времето могат да променят баграта на кафява или нещо в по-тъмната гама. Факт е и че някои възрастни хора променят цвета на очите си дори и в по-напреднала възраст.

Напълно погрешно е и закостенялото разбиране, че ако и двамата родители имат кафяви очи, то и детето им ще има такива. Хората имат две копия от всеки ген – един от майката и един от бащата. Тези две версии на всеки ген се наричат алели. В зависимост от взаимодействието си, единият от тях може да се окаже доминантен. В случая с гените, които определят окраската на човешкото око, кафевият алел е доминантен спрямо синия, но напълно възможно е детето да наследи рецесивния (лат. рецесус – отстъпване). Напълно възможна е ситуация, в която двамата родители имат кафяви очи, а детето да е със сини.

Научно доказан факт е, че синеоки мама и татко не могат да си родят дете с различен от техния цвят на очите. Цветът и на двамата обаче трябва да не е смеска от син и друг цвят.

Разбира се, че генетиката е много по-сложна от примерите, които дадохме. Може би получихте някои отговори, а други останаха все още отворени, но това все пак е Майката Природа, която никога не е следвала строги правила.