Някои хора поставят тайно камери в дома си, за да видят какво прави детегледачката. Понякога това разкрива ужасяващи неща – например как тя изяжда топчетата от супата, а за детето остава само бульонът. В други случаи можете да видите неща, които не са осъдителни. Все пак, човешко е да си бръкнеш в носа, ако си мислиш, че никой не те вижда. Аз не съм поставял камера и едва ли бих сложил – не ми се занимава с шпиониране, а и не е ясно дали виждането на някои неща няма да ме натовари повече, дори и да последва смяна на детегледачката.

Ето обаче няколко съвета как все още неговорещото дете може да ви подскаже какво се случва, докато сте на работа.

1. При вечерната разходка край жилището оставете детето да ви води. То ще ви покаже къде го разхождат през деня. Детегледачките са наясно, че майките, бабите и магазинерите в квартала познават всички деца и гледат да се разхождат надалеч от блока ви. Така са по-спокойни, че при евентуален инцидент (например падане на детето) той няма да бъде докладван на родителите. Важно е да знаете дали детето го разхождат надалеч от жилището, защото това е свързано с пресичане на оживени улици и кръстовища.

2. Ако детето иска да влезе в някой магазин, последвайте го. Очевидно то е влизало вече там. Вътре също го оставете да ви води. То веднага ще се изстреля до щанда, до който често е било водено. Така ще разберете дали детегледачката му купува нездравословна храна (чипс, сладки неща), за да си осигури спокойствие.

3. Наблюдавайте реакциите на детето, когато минавате покрай спирка на градския транспорт или наблизо минава автобус. Така ще разберете дали детегледачката ходи с него, за да си върши лични задачи.

Можете да разберете някои важни неща и без да използвате детето.

4. Обърнете внимание дали сутрин, при влизане в дома ви, детегледачката си мие ръцете. Това е показателно за нивото на хигиенните й навици.

5. От време на време скривайте крема против подсичане. Ако тя не ви попита къде е той, значи не се интересува от това, а и има вероятност да не го ползва, за да си спести смяната на памперсите.

6. Включете вечер радиото и телевизора, за да разберете какво е гледала, слушала. Обърнете внимание на реакциите на детето, когато звучи музика, която считате за неподходяща (например чалга).

7. Не предприемайте кардинални стъпки за най-малкото нещо, което ви подразни. Все пак детегледачките не са възпитаници на Оксфорд с MBA диплома (макар че и тези хора не са безгрешни). Освен това, не се знае след това на каква жена ще попаднете. Най-добре е първо да говорите с детегледачката и да кажете какви са изискванията ви, например – не искам детето да бъде возено в градския транспорт и да се пресичат големи булеварди, при положение че наблизо има хубави градинки. След това се постарайте да разберете дали правилата се спазват.