Неправилното хранене се отразява върху нормалното функциониране на организма, както в настоящето, така и в бъдещето. Често младото момиче или пък жената, гонеща кариера, не се замислят, че някога ще решат да станат майки, и че трябва да помислят за здравето на бъдещото си дете месеци, дори години преди зачеването.

Често забързани в ежедневието си хората похапват бързи закуски - т.н. fast food, готови и полуготови храни, храни преминали специална обработка, за да бъдат свежи и вкусни дълго време, след като са произведени. За съжаление много от веществата, влагани в тези храни вредят на нашето тяло. Всъщност в малки количества, тези вещества не са опасни, но постоянната им консумация води до натрупването им в организма. Така някои от веществата могат да останат в тялото с години, без човек дори да подозира.

Изследвания, направени още по време на Втората световна война установяват, че недостатъчното и непълноценно хранене е от съществено значение за бъдещата бременна и плода. При такова хранене рискът от спонтанен аборт се увеличава с пъти над нормата. Редовната консумация на храни, богати на витамини и минерали е от съществено значение за правилно протичане на бременността и раждането на здраво бебе. Недостатъчното хранене, анорексията и честите и строги диети могат да навредят сериозно върху здравето на жената, а от там и на плода. В някои по-сериозни случаи може да се стигне дори до безплодие. Така че, мили дами, внимавайте с диетите!

Поднорменото или наднорменото тегло могат да станат фактор, който да ви попречи да забременеете в бъдеще. Жените с нездравословно тегло често имат по-нередовен цикъл и по-рядка овулация, което би затруднило процеса на забременяване. За да изчислите какво трябва да бъде най-подходящото за вас тегло съществуват няколко математически формули. Ние няма да ви занимаваме с тях, а ще ви препоръчаме да ползвате някои от готовите калкулатори в интернет или в приложенията за Android. Ако пък не ви се занимава да търсите, просто от височината си в сантиметри извадете 115. Така например ако сте високи 168 см., най-правилното за вас тегло е 53 кг. Не е нужно да бъдете стриктни, но се придържайте към това тегло в рамките на 2 до 3 кг. (5%) надолу или нагоре.

Ако искате да дадете на детето си най-доброто възможно начало в живота, ще бъде добре да спрете или ако няма такава възможност – да намалите до минимум приема на алкохол и цигари. Редовната консумация на алкохол в количества по-високи от нормалното може да доведе до увреждане на някои от жизненоважните органи на бъдещата майка. За цигарите можем да кажем същото. Добре е да ограничите консумацията до 150 мл. вино, 50 мл. твърд концентрат или 1 бира на ден. Тези количества дори могат да бъдат полезни за организма ви. За съжаление ще трябва да направите същото и с кафето. Приема на голямо количество кофеин действа неблагоприятно на нервната система в дългосрочен план. За това една чашка кафе от 150 мл сутрин, за разсънване трябва да ви бъде достатъчна.

Газираните напитки също не са част от нещата, които трябва да консумирате, ако искате наистина безпроблемна бременност, колкото и далеч в бъдещето да я планирате. В производството на пластмасовите бутилки, които най-често се използват при пакетиране на безалкохолните напитки се влагат вещества, които могат да навредят на възможността за зачеване. Самите газирани напитки също са комбинация от различни химикали: подсладители, оцветители, консерванти. Тези вещества остават за дълго в организма и могат да бъдат открити дори в тялото на новороденото.

За съжаление голяма част от храните, които купуваме днес също съдържат такива вещества. Четете внимателно опаковките за наличие на ГМО или пък на хранителни добавки (Е-та), които могат да бъдат вредни за организма ви. 10% от храните в световен мащаб съдържат ГМО. Обикновено това са по-евтините храни (ГМО културите са по-евтини като продукция). Следете за комбинации от думи като: модифицирана скорбяла, модифицирано нишесте.

За да сте здрави и бременността ви да протече нормално, дори във времето, когато още не e планирана е добре да се храните с по-малко готови и с повече естествени храни. Консумирайте достатъчно плодове и зеленчуци, нетлъсто месо, млечни продукти, яйца. Достатъчният прием на витамини, фолиева киселина, калций и йод са важни за правилното протичане на бременността. Консумирайте много листни зеленчуци, зеле, моркови, авокадо и ягоди. Те са богати на фолиева киселина. Морските дарове и рибата пък съдържат достатъчно количество йод. Млечните продукти са богати на калций и магнезий. От тях наблягайте повече на киселото мляко. Увеличава броя на добрите бактерии в стомашно-чревния тракт и по-този начин помага на перисталтиката, за да не се задържа прекалено много храната в стомаха. Приемът на фибри под формата на овесени ядки и мюсли също е важен.

Спортувайте или ходете пеша. Запишете се на танци или пък ходете на фитнес 2-3 пъти в седмицата. Това ще ви помогне да поддържате тялото си здраво. Опитайте се да подобрите имунитета си, ако мислите, че се разболявате лесно. Не стойте на прекалено топло. Най подходящата температура през деня е 21 градуса, а за спане – 18 градуса. Спането на прекалено топло занижава имунитета. Грижете се за тялото си, намалете вредните храни и увеличете тези от естествен произход. Така може да сте сигурни, че и вие и бъдещото ви дете ще бъдете здрави.

Добре е да мислите за собственото си здраве още докато сте млади и не са настъпили някои проблеми свързани с неправилния начин на живот. Това би било много важно и за вашето бъдещо дете с оглед, че то ще расте във вашето тяло. От вас зависи дали ще му предоставите здрав и стабилен дом за 9-те месеца на ембрионално развитие.

Автор: Златин Михайлов
Фармацевт, специалист по храненето

Материалът е подготвен от семейния портал mamatatkoiaz.bg