От днес, 17 септември, започва конкурсът за детска рисунка на тема "Как искам Европейският съюз да промени моя град". Стартът му вече е даден в 9.30 ч. в 55 СОУ „Петко Каравелов“, район „Студентски“, ул. „Дъбница“ 3. Инициативата се провежда под егидата на министъра по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев. Неин организатор е Централният информационен и координационен офис в Администрацията на Министерския съвет и 27-те областни информационни центъра.

Първата фаза на конкурса се реализира на регионално ниво. Участниците са разделени в две възрастови групи:

– от 6 до 10 години

– от 11 до 12 години.

Желаещите да участват, както от гр. София, така и от София област, могат да подават картините си в Областен информационен център София-град и София-област, намиращ се на бул. „Витоша“ 99, в периода 17 септември – 19 октомври. Няма ограничения относно техниката на изработка на картините, нито техния формат. Задължително изискване е те да са свързани с темата на конкурса. Едно дете може да участва само с една картина. Произведенията на участниците могат да бъдат предавани само от родител/настойник/друг роднина над 18 г. или учител. Класирането ще извърши комисия от изявени личности от съответните области.

На 1 ноември във всеки областен център ще бъдат обявени победителите в двете възрастови групи. Класираните на първо място ще получат МР3 плеър, а всички останали участници – поощрителни награди.

Картините на победителите в регионалните кръгове ще бъдат изпратени в София за националния кръг, от който също ще бъде излъчен победител. Официалната церемония по връчването на наградите ще се състои на 21 декември, когато министър Дончев ще се срещне с децата и лично ще връчи наградите на отличените. Победителите ще получат PSP конзола.