Помогнете на детето по-лесно да се адаптира към промяната - тръгване на детска градина, която му се случва. Раздялата с родителите и дома не е лесна за него, дори пред алтернативата по цял ден да играе с деца и около него да има много нови играчки и книжки. 

1. Подготовката за раздялата трябва да започне още от вкъщи, дни преди детето да тръгне на градина. Говорете му за това, че както мама и татко ходят на работа, така то трябва да ходи на детска градина.

2. Нека детето вземе любимата си детска играчка, за да се чувства по-сигурно. Тя ще е неговата връзка с дома и то постоянно ще има нещо познато със себе си.

3. За спокойствието на децата е важно и родителите да са спокойни. Майката или таткото трябва да се разделят с детето във фоайето на градината нежно, но с решителност. Добре е това да става сравнително бързо. Всяко протакане удължава агонията и на двете страни и става по-трудно.

4. Измислете си личен ритуал на раздяла и го спазвайте всяка сутрин.

5. Правете интересни неща, докато отивате към градината - проверявайте по пътя дали са пораснали дърветата, има ли нападали листа, смачкани охлюви, какъв цвят коли са паркирали и т.н. 

6. Не се тревожете, ако детето плаче. Това помага нервната му система да не се превъзбуди.

7. Обяснете на детето кога ще го вземете - след като се нахрани или след като се наспи. Нека знае точния момент на случване, за да е ориентирано кога да ви чака. Това ще му даде спокойствие.

8. Не променяйте правилата и не се поддавайте на емоциите. За да се чувства сигурно и спокойно детето, трябва да утвърдите практики, които да се повтаряте всеки ден.

9. Припомняйте му кои приятели го чакат в детската градина, както и какви интересни неща е правило предния ден и трябва да довърши - да дорисува рисунка, да дочете книжка и т.н. 

10. Никога не го лъжете, че няма да ходи повече на детска градина. Децата помнят и ако тази лъжа ще даде 30 минути спокойствие, без рев, то след това ще се върне със силата на бумеранг, само че с емоции с обратен знак.