.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Как да възпитаме добър ученик?

LadyZone.bg | преди 1 седмица
Как амбициозните родители да се справят с не толкова целенасочените си деца
Снимка: iStock
Наказанията и скандалите заради слаби оценки не винаги са начин да накарате детето си да бъде по-отговорен ученик

Всички родители някога са били деца и... ученици. И помнят времето, когато се е налагало да показват на своите родители бележниците си, които не винаги са били пълни с шестици. Неуспехите на детето обаче се понасят дори по-трудно от собствените такива и често майките и татковците не реагират по най-добрия начин на слабите оценки на малчугана или тийнейджъра.

Ето защо е добре да преброите до 10, преди да избухнете и да се скарате на детето си за някоя двойка. Дългите "лекции" на тема колко важно е образованието и наказанията не винаги са най-добрият начин да накарате детето си да бъде по-старателно. Далеч по-ефективно и по-малко стресиращо е да научите малчугана да си поставя ясни цели и да ги следва неуморно, твърдят специалистите. 

Ето няколко полезни съвета за това как да постъпите, ако изпаднете в такава деликатна ситуация:

1. Насърчавайте детето си само да определи върховете, които може и иска да изкачи, що се отнася до образованието му.

дете с родител
Снимка: iStock2. Обещайте му, че ще направите нещо забавно заедно, ако положи усилия да изкарва по-високи оценки.

3. Ако детето само не е доволно от дадена оценка, насърчете го да разговаря с преподавателя по съответния предмет в училище.

Стресът с име първи учебен денКак да помогнем на детето да се завърне спокойно в училище на 15 септември

4. Обяснете на ученика, че той трябва да полага сериозни усилия, за да бъде отличник. А това отнема и доста време, което иначе той/тя би отделил/а за игра с приятелите.

5. Ако изброените по-горе методи не дадат желания резултат, потърсете отговорност от детето. Поговорете с него за причините, поради които не съумява да изкарва по-високи оценки.

дете с родител
Снимка: iStock6. Наблюдавайте внимателно колко време прекарва пред телевизора или компютъра. Обяснете му, че броят часове за приятни занимания трябва да съответства на този за учене.

7. Поддържайте контакти с преподавателите на детето си. Така ще успеете да помогнете на ученика и ще избегнете неприятните изненади в края на срока или годината.

Габриела Субашка, кинезитерапевт: По-ниското или по-високото бюро предразполагат към изкривявания и изгърбване
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Имахте ли романтични нощи през лятото?