13 часа седмично – това е времето, което средно една майка прекарва в кухнята, приготвяйки вкусотии за семейството, са изчислили британски учени. Месечно това прави 52 часа, а годишно – цели 624. Как да спестим поне част от това време?

Приготвяйте двойни порции – половината замразявайте
Всяка храна, която може да претърпи термична обработка и да бъде замразена, след което да си запази вкусовите качества, си заслужава да се пъхне във фризера за след няколко дни. Приготвянето на двойни порции няма да забави процеса, а ще ви спести времето за следващото готвене. Просто трябва да извадите готовата храна малко по-рано (например сутринта и да я сложите в хладилника), за да може да се размрази за вечеря.

Вкарайте децата в кухнята
Когато са по-малки, те може и да ви пречат, играейки си с брашното или яйцата, но когато отраснат и знаят някои техники, които са гледали от вас, те ще помагат. А и нещо по-важно – ще ви помагат в избора какво да приготвите за вечеря или закуска, който в много от случаите се оказва най-труден.


Не се страхувайте да приготвяте студени храни
Храната, която не се нуждае от термична обработка, често отнема минимално време за приготвяне. Това пък от своя страна не означава, че тя не е питателна и вкусна – салати, сандвичи и други вариации, в които има зеленчуци, са чудесни за децата. Причината е не само, че не разполагате с много време за приготвяне, а и че повечето зеленчуци губят от витаминното си съдържание, когато претърпят топлинна обработка.

Приготвяйте вечерята от предишния ден

Ако сте замислили някое засукано ястие, което ще отнеме поне час-два за приготвяне, то оставете сервирането му за следващата вечер. Тази може да поднесете нещо набързо, като омлет или спагети. Всички знаем, че децата не могат да чакат, когато са гладни. Така си гарантирате бърза вечеря за следващия ден и доволните стомахчета на децата.