Често в първите, изпълнени с емоции около посрещането на мъничето ни дни, забравяме за някои дребни, но важни за комфорта му подробности. Ето защо е необходимо да си направим списък и да напазаруваме навреме нещата, които рано или късно ще ни бъдат от полза. Не претендирам за изчерпателност, но покупките за новородено, които ще изброя по-долу, наистина е належащо да са ни подръка навреме.

Най-лесно и практично е да си осигурим т. нар. комплектче за изписване

В него има всичко необходимо за бебето: дрешки – камизолка, ританки, терлички, боди, елече, шапчица + пеленката, с които бебчо ще бъде облечен и завит в деня на изписването от родилния дом. Когато купуваме такъв комплект е редно да съобразим избора си според сезона. Разбира се към него трябва да прибавим още няколко бодита, ританки и ризки за смяна, за предпочитане с малко по-голям размер от този за новородени.

Пеленките за еднократна или многократна употреба,

според предпочитанието ни, естествено трябва да бъдат готови и в достатъчно количество, за да може спокойно да посрещнем необходимостта от честата им смяна – на три часа през цялото денонощие.

За съня

Съвсем не екстра, а наистина нещо много необходимо е водоустойчивото протекторче, което се поставя върху матрака под чаршафчето. Предназначено е да предпази и да удължи живота на хубавия и задължително ергономичен матрак. 2 бр. биха били предостатъчни.

Леко памучно одеалце или тънко спално чувалче за лятото и по-плътно за зимата. Възглавнички поне до четвъртия месец не се препоръчват. Избягвайте и олекотените юрганчета с по-голям размер.

За храненето

Съветвам ви, ако кърмите вашето дете, да го оставите до шестия месец само и едниствено на майчино мляко (ако е достатъчно количеството разбира се). За всеки случай имайте под ръка 1 кутийка адптирано мляко, 2 бр. шишенца, за предпочитане от стъкло, термокутийка за шишенцето и биберони 1-2 бр. от 0-6 м.

За къпането

Има цяла гама меки сапуни за телцето, но прекрасно попълнение би могло да бъде и медицинския сапун, използван от хирурзите. Той действа изключително нежно и недразнещо, едновременно с това не изсушава крехката бебешка кожа. Не бързайте с употреба на шампоан. Вместо него спокойно можете да използвате сапунче, но не е необходимо да бъде по-често от 1-2 пъти в седмицата.  

След банята, с цел да се избегнат каквито и да било алергични реакции, препоръчвам да се масажира телцето, като се нанесе тънък слой преварен на водна баня зехтин. Хавлийка – нека бъдат 2 бр.от тези с качулчица в единия ъгъл.

За изпирането на дрешките

При изпирането на бебешките дрешки, с цел да се избегне риска от кожни алрергии, не използвайте препарати с добавени омекотители, ароматизатори и силно избелващи вещества. Хубаво е, че пазарът предлага няколко вида специализирани прахове.

За разходката

Когато се наложи излизане с количка и пътуване с кола, чудесна работа върши бебешкото кошче за кола. Въпрос на избор е дали ще се спрете на такова, което се продава отделно или ще се снабдите с такова, което е част от детската количка. Моят съвет е да избягвате по-големите и съответно по-тежки кошчета. Достатъчно е то да бъде компактно, а оттам и лесно преносимо. Мъникът ще го ползва най-много докъм 6-7-ми месец, след което ще се наложи да инсталирате вече столче за кола.

Други необходими аксесоари

Снабдете се със специална бебешка ножичка с предпазители за подрязване на ноктенцата след втория месец. Преди това слагайте на бебчо предпазни ръкавички, за да се избегне одраскване.

Педиатърт ще ви прпоръча капки за евентуалните колики, както и гелче за масажче на коремчето за облекчаването им.

В резултат на все още неразвитото умение на кърмачето да контролира мекото си небце, в нослето често се натрупва известно количество секрет. Това състояние се характеризира с хъркащ шум. Тук на помощ идват физиологичния разтвор от морска вода и аспираторчето за нослето.  

За да си бъдем полезни едни на други, и ако нещо важно съм пропуснала, призовавам мамите с опит да се включат с повече идеи и съвети по въпроса... :)