В листовките на не малка част от козметичните продукти пише: „Не се препоръчва за бременни и кърмещи жени” или „Ако сте бременна или кърмите, преди употреба се консултирайте с личния си лекар”.
Да, по време на бременност трябва да бъдем особено предпазливи при избора на разкрасителни продукти, имайки предвид съдържащото се в тях количество химикали. Ето защо е препоръчително (дори и наложително) да сме наясно с козметичните процедури, които да привилегироваме и тези, които е желателно да избягваме. Ето какво научих за тях по време на своята бременност:

Боядисване на косата
Няма категорични доказателства, доказващи, че химикалите в боите за коса могат да навредят на плода. Въпреки това медиците-експерти съветват да избягваме боята поне в първото тримесечие – жизненоважно важно време за развитието на плода.

Едва след четвъртия месец от бременността имате възможност (право) да пристъпите към relooking сесията, за която мечтаете – на едно условие: да нанасяте боята в добре проветриво помещение или (ако имате възможност) на открито. Добре е, също така, да отмиете боята малко преди посоченото време. Ако все пак мисълта, че известно токсично количество би могло да проникне през плацентата и да стигне до фетуса ви плаши, добра алтернатива е къната. Домашните маски, приготвени изцяло от природни средства, също са чудесен начин да се погрижите за косата си през този деликатен период.

Къдрене на косата
Гореказаното с абсолютна сила важи и за тази козметична процедура. Мненията са разностранни. Докато някои лекари смело ще ви заявят, че подобна процедура по никакъв начин не би навредила на плода, така други ще препоръчат да изчакате поне до четвъртия месец.

Маникюр
Лично аз не съм прибягвала до този разкрасителен метод не заради друго, а поради простата причина, че не ми оставяше време за това. За успокоение на бъдещите майки, които държат на своя цветен маникюр и по време на бременност, бързам да кажа, че лакът няма да навреди на бебето – стига да бъде използван с мярка.
Следният казус е сходен с този, отнасящ се за боята за коса - няма доказателства, които сочат, че химикалите в лака носят риск за здравето на малкото човече. Все пак, добре е да се знае, че ацетонът в лакочистителите и толуенът в лаковете могат да навредят на плода, ако се вдишват ежедневно. Заради изявената им и натрапчива миризма, която може да предизвика силен дискомфорт у някои бременни, и тук правилото за добре проветреното помещение важи с пълна сила.

Летният загар
Тъй като първите три месеца от моята бременност съвпаднаха с любимия ми сезон – лятото, аз живо се заинтересувах доколко вредни за бебето биха могли да се окажат т.нар. автобронзанти и спрейове за тен. За щастие отговорът на лекарите, до които се допитах се оказаха еднозначен – веществата, съдържащи се в тези продукти не са опасни за кожата! Структурата на въпросните вещества е такава, че не позволява те да се абсорбират в дълбочина от кожата. За съжаление директното излагане на слънце или солариумът не са толкова безобидни. Факт е, че както слънцето, така и солариумът излъчват UV-лъчи, които могат да доведат до рак на кожата. Според статистиката 10 посещения на солариум годишно, увеличава двойно риска от развитие на меланома – рак на кожата. Именно той може да се засегне плацентата, което от своя страна да доведе до неприятни последици за детето. Освен това, добре е да се знае, че престоят както в солариум, така и под палещите лъчи на лятното слънце, повишава значително телесната температура, а това безспорно оказва негативно влияние върху развитието на бебето.

Грижи за кожата на лицето и тялото
Не съществува теза, гласяща, че използването на козметични продукти за лице или тяло, могат да навредят на бебето. Все пак лекарите съветват бъдещите майки да избягват тези с високо съдържание на парабени и други вредни химикали. Добра алтернатива са продуктите на билкова или растителна основа, които не носят риск за плода. Препоръчително е естествените съставки да бъдат предназначени за по-нежна кожа, тъй като по време на бременност хормоналният баланс се нарушава, а това от своя страна прави кожата по-чувствителна и проблемна от обикновено. Независимо обаче доколко един продукт е предназначен за чувствителна кожа или е на био основа, преди употреба задължително се консултирайте с лекар!

Високи токчета
Дори и бременни, искаме да изглеждаме красиви и високи. Идва обаче въпросът: „Доколко е добре да ходим на високи токове по време на бременност?” Всъщност високите обувки по нищо няма да навредят на бебето, но определено ще предизвикат дискомфорт и болки в областта на кръста, още повече, ако продължите да ги носите и в по-напреднала фаза от бременността. Ето защо след четвъртия месец е добре да заложите на по-ниски токчета в името на личния комфорт.

Епилация
Най-добрите епилиращи средства за бременни безспорно си остават коламаската, епилаторът и дамското бръснарско ножче. Що се отнася до епилиращите кремове и изрусяващите косъмчетата амонячни средства, специалистите препоръчват да не ги използваме през първите три-четири месеца от бременността. Между другото не малка част от лекарите съветват да се избягват и през останалите месеци. Причината за това е, че те лесно могат да бъдат абсорбирани от кожата и да попаднат в кръвта.

Независимо колко позволени за бременни са горепосочените козметични процедури (или продукти), преди употребата им задължително се консултирайте с вашия лекар!