Да научим децата си да обичат да четат звучи като трудна задача, особено при наличието на телевизия и интернет.  И все пак, има начини да окуражите детето си да обича четенето още от ранна детска възраст. Всъщност, да започнете максимално рано, е може би е най-ключовият момент в това начинание.

Американската Педиатрична Академия твърди, че ако четете на детето си още като е съвсем малко, не само го учите да говори, но и имате шанс да улесните ученето му по нататък в живота.

На 3 месеца, бебета вече реагират на гласове и звуци, които разпознават. Според някои хора още в тази възраст можете да започнете да възпитавате „ненаситен читател”. Препоръчително е да започнете да пеете песнички и да четете кратки книжки, като по този начин развиете рутина, която в един момент ще се харесва на детето и дори „ще пита” за нея.

С порастването на децата, особено важно е да ви виждат, че четете редовно. Всички знаем, че в определена възраст децата попиват като гъби и се копират всичко, което мама и татко правят.

Според детската психоложка Хайди Бегин има няколко определени неща, които би трябвало да имат безотказен ефект в опитите да научим децата ни да четат.

  • Да има библиотека с книги във всяка стая на апартамента ви
  • Влизането в книжарници и библиотеки всяка седмица ( разбира се в компанията на детето)
  • При всяко ляган,е на детето да му се чете по-малко, докато не порастне достатъчно и не прояви желание да чете само
  • Разказвайте на децата си за някои много интересни книги, която сте прочели напоследък. Говорете им разпалено и им дайте да разберат колко удоволствие ви е донесла дадената книга.