Много професионални музиканти имат способността "виждат" музиката като различни, протичащи в съзнанието им, цветове. Това е професионален навик, който развиват с практиката и в течение на времето. Изложба в галерията Hirshhorn във Вашингтон показва как възприемането на едно нещо може да повлияе на възприемането на друго. Изложените платна показвали различни рисунки, правени под звуците на различна музика. В света на изкуството наричат това явление синаестезия.

Музиката успокоява, помага на концентрацията, тя е добро средство за сън, развива артистичните заложби. Затова е хубаво на мястото, на което детето прекарва деня си, често да звучи музика.  

За да научите детето да използва различните си сетива за различни видове изкуство, просто пуснете някаква приятна за него музика. Препоръчва се това да е класическа. Добър избор за слушане от деца са например:

Бах, "Събудете се, ни вика гласът" от Кантата No. 140

Вивалди, Концерт No.1 в ми мажор, Пролет ("La primavera")

Хендел, сюита No. 2  из "Музика на водата", I. Allegro

Редица изследвания потвърждават, че класическата музика влияе положително на интелектуалното развитие на децата. Математическата прецизност в ритъма и хармониите помагат за развитието на визуално-пространствената памет на малчуганите. 

Кажете на детето да нарисува музиката, така както я усеща. Децата имат богато въображение и нямат нужда от много обяснения. Със сигурност ще ви учудят с начина, по който я възприемат и изразяват усещанията си на лист хартия. Интерпретациите им ще бъдат много интересни. Не търсете логика и не карайте децата да ви обясняват какво са нарисували. Една къса оранжева чертичка за тях може да е река с лодка, а синята точка – носорог с панделка.

Снимка: Thinkstock

След като децата приключат с рисуването, разгледайте изобразените картини – какви са обрисуваните форми на листа, кои са използваните цветове, повтарят ли се определени елементи, какви нюанси преобладават.

Всичко това говори много за светоусещането на децата, за настроението им, за начина, по който са приели музиката и тя им е повлияла. Тъмните тонове обикновено говорят за безпокойство, светлите – за радост и хармония. Овалните форми – кръгове, вълни, издават положителна настройка и желание за научване на нови неща; острите – триъгълници, стрели – бунтарски дух.

Това е добър начин да накарате децата наистина да слушат музика, да са по-чувствителни, внимателни, и не на последно място, да се концентрират.