Никога не е прекалено рано да започнете да учите детето си на основните добри маниери, които ще му помогнат да се държи възпитано, любезно и с нужното уважение към околните. Когато видите, че вашият малчуган започва да възприема и/или имитира поведението на възрастните, значи е време да започнете с малки лекции за добри обноски. Тези импровизирани уроци ще изиграят важна роля в изграждането на неговия характер.

Още от двегодишна възраст децата вече са подготвени да започнат да се учат как трябва да се държат учтиво и любезно. Тук ще прочетете кои са основните добри маниери, които вашето дете трябва да усвои в предучилищната възраст, както и няколко съвета за по-лесно да се справяне с учебния процес.

Употреба на „Благодаря“, „Моля“, „Извинявай“

Най-добрият и изпитан начин да научите малките да употребяват тези думички е като им кажете, че те са вълшебни. Например:

  • „Моля“ има силата да накара хората по-лесно да му дадат това, което иска;
  • „Благодаря“ ще направи така, че всички да му помагат отново, когато иска нещо в бъдеще;
  • „Извинявай“ има мощта да накара околните да му простят по-лесно, когато сгреши.

Разбира се, трябва да обясните тези неща на децата многократно и с практични примери, както и  да ги подсещате в ситуациите, когато трябва да използват „вълшебните” думички. Когато например сина или дъщеря ви каже „Искам бонбони“, нужно е да им припомните, че трябва да кажат „Моля”, за да ги получат. Ако баба или леля им направи подарък, подсетете ги, че задължително трябва да благодарят за него. А когато умишлено или не обидят свое приятелче, обяснете, че за да продължат да играят заедно, трябва да кажат „Извинявай”.

Но най-важното е да не искате само от детето да казва тези магически думи, а и вие да се водите от поговорката „Добра дума железни врати отваря”. Когато например искате вашето дете да ви подаде нещо, не забравяйте да се обърнете към него с „Моля те”. Ако пък наследникът ви реши да ви подари негова рисунка или да сподели с вас любимия си шоколад, веднага кажете „Благодаря.

Добри маниери на масата

Вашето дете трябва да се научи как да се държи на масата още от съвсем ранна възраст. Основните маниери, които малчуганът трябва да усвои, за да покаже доброто си възпитание по време на хранене са:

  • да мие ръцете си преди да седне на масата;
  • да не говори с пълна уста;
  • да дъвче със затворена уста;

Когато успее да свикне с тях, започнете с нови уроци – как се държат ножът и виличката, как се поставят ръцете на масата и т.н.

Особено е важно да не му ги представяте тези правила без допълнителни обяснения. Вместо само да му кажете „Не говори с пълна уста“, обяснете, че изобщо не е приятно за околните да виждат сдъвканата храна в устата му и че е доста трудно да се разбере какво казва, ако същевременно дъвче.

Никога не повишавайте тон, ако детето забрави за добрите обноски. Бъдете търпеливи, както и с всеки друг етап от възпитанието му.

Поздравяване и разговаряне

Научавайки вашето дете да поздравява хората, които среща, вие не само ще му създадете навика да бъде любезно, но и ще го научите как да комуникира. Общуването с възрастните ще му помогне да преодолее срамежливостта си. Когато контактува с друг човек, детето трябва:

  • да казва „Здравей“ или „Добър ден”;
  • да гледа събеседника си в очите;
  • да отговаря на въпросите, които му задават;
  • да казва „Довиждане“.

В началото сигурно ще се налага да подсещате малчугана какво да направи, но ще забележите, че с течение на времето добрите маниери  ще започнат да му идват отвътре.

Златни правила:

  • Повторението е майка на знанието - умелите родители знаят, че за да придобие детето определен навик, е нужно да мине време. Като добри родители вие трябва постоянно да се опивате да му „налагате” доброто поведение, като повтаряте как трябва да се държи в отделните ситуации.
  • Вашето дете е ваше огледало - децата са като прахосмукачки – те попиват всичко, което се случва около тях. Бъдете добър пример за тях. Както се държите вие, така ще се държи и наследникът ви. Практикувайте добрите маниери в ежедневието си, за да отгледате възпитано и културно дете.