Страхът от тъмното е един от основните, с които се сблъсква детето. Обикновено това е просто период, през който малчуганът преминава. Родителите трябва да проявят завидно търпение и разбиране, за да успее детето успешно да пребори този страх. Затова тяхната реакция и отношение е особено важна. Тъмното не бива да се използва за плашене. "Не ходи там, защото има мечка/чудовище" е реплика, която може да насади в съзнанието на детето страх от тъмнината, с който то трудно да се справи. Много деца заспиват на светната лампа до късна възраст. просто защото никой не им е обяснил, че тъмното всъщност може да бъде много красиво. 

Само по тъмно може да види звездичките на небето
Излезте с детето по тъмно навън. Покажете му звездите. Разкажете му увлекателни истории за съзвездията, за залязващото слънце, за луната. Само когато е тъмно, на спокойни места, могат да се видят и светулки. Децата ще се влюбят в тези прелестни светещи създания и страхът от липсата на светлина ще премине по естествен начин.

Снимка: iStock

Звезди и вкъщи
Залепете стикери на светещи звезди, планети, призраци и др. по стените на детската стая. Добавяйте по една звезда всеки път, когато детето заспи, без лампата да е светната. Не пропускайте да похвалите смелостта му. 

Светеща пижама
Zara предлагат много приятен, детски вариант на пижами, които светят в тъмното. За да види момиченцето светещата корона на принцесата, трябва да загасите лампата. за момченцата пък се предлагат варианти на светеща в тъмното пижама с робот. 

Снимка: zara.com

Превърнете чудовищата в пухчета за сън
Когато не искат да заспят, децата си измислят какви ли не неща. най-често твърдят, че в стаята и под леглото има чудовища. Затова искат лампата да бъде светната, а родителите им да стоят при тях. Направете си забавна игра с тези измислени чудовища. Накарайте детето да ви покаже къде да. Имитирайте, че ги хващате с шепи и с едно духване, като с магия, ги превръщате в пухчета за сън. Пухчетата са също така измислени като чудовищата, но те не всяват страх. Напротив - те помагат да детето да заспи по-лесно. 

Снимка: iStock