Уж всички родители се опитват да захранват децата си по най-правилния според тях начин, всички искат да положат най-добрите грижи, за да хапва детето им с апетит и здравословно, но винаги има деца, които ядат всичко и такива, които са злояди. Един от съществените проблеми е трудността при консумиране на плодове и зеленчуци. Докато някои малчугани хрупат ябълка с огромно удоволствие, други се мръщят на малко листенце магданоз. Вместо да се карате или да наказвате детето, действайте с последователни стъпки - малки, но постоянни.

1. Предлагайте, предлагайте, предлагайте
Дори да знаете, че детето не обича зелена салата в сандвича, не спирайте да му предлагате. Слагайте му в чинията, въпреки че знаете, че ще го избута. Това не е за да дразните ненужно, а начин да го накарате да възприема зеленчука като обичайна част от храната.

2. Личен пример
Детето няма да отрази и да се довери на думите ви, докато не види вашия пример. Действията са много по-красноречиви. Ако вие консумирате с удоволствие плодове и зеленчуци, и детето ще го прави. Ако обаче изяждате по една ябълка месечно, то ще последва вашия пример.

3. Постоянно пред очите
Когато купувате плодове, не ги прибирайте в хладилника. Поставете ги в купа, на лесно достъпно място. Детето може и да си играе с тях или пък да накапе крушата и да я хвърли, но това е неговата малка крачка към света на полезното. 



4. Красива чиния
Предлагайте му плодовете и зеленчуците по атрактивен начин. Всички знаем, че опаковката продава. Вместо скучно нарязана на кубчета салата, направете някакви фигурки. така ще привлечете интереса на детето.