Децата много добре реагират на всички натурални методи за лечение, включително и на ароматерапия. За масаж не се използва чисто етерично масло. В качеството на основно масло се използа най-често бадемово олио, което няма мирис, леко попива в кожата и оказва допълнителен лечебен ефект. За масаж на дете е достатъчна 1 капка от есенцията в една лъжица бадемово масло (зехтин или сусамово олио). При по-големите деца над 12 години може да се използват 3-4 капки етерично масло - доза, както за възрастните.

Масажът с етерично масло може да се превърне в част от ритуала на къпането на детето и за приятна подготовка за сън. От втория месец се допуска използването на масло от бергамот, копър, портокал, иланг-иланг, пачули, сандалово дърво, маслото от лавандула.

При колики лек масаж на коремчето с масло от лайка или лавандула (по 1 капка в 1 с.л. бадемово масло) ще помогне за снемане на дискомфорта. Размазва се върху затоплени ръце и се гали коремчето с кръгови движения по посока на часовниковата стрелка 2-3 минутки, след което може да се масажира и кръстчето.

При кашлица и болно гърло се препоръчва масаж на гръдния кош и по проекцията на трахеята с евкалиптово масло и лавандулова есенция по 1 капка в една лъжица растително масло. С получената смес се разтриват и стъпалата за затопляне преди лягане при простуда.

Продължава с ароматична вана и популярната аромалампа>>>

Във ваната за къпане е достатъчно да се капнат една-две капки етерично масло. Това е ефективна профилактика против подсичане, тъй като повечето масла имат антибактериално действие. Ароматотерапия не се препоръчва, ако детето се лекува с хомеопатия. Обърнете внимание: вана или масаж с етерично масло на малки деца се правят най-много 3 пъти в седмицата.

Популярната аромалампа

Аромалампата, освен че ароматизира, тя и дезинфекцира въздуха в помещенията. При нарушения на съня се препоръчва изпаряване в детската стая на лавандулово, бергамотово или масло от тамян.

Ето една комбинация, която подпомага профилактиката на грипа: чаено дърво 4 капки + евкалипт 2 капки за еднократно зареждане на аромалампата. Ароматизирането на помещението за дезинфекция се прави два пъти на ден.

Срещу нощно напикаване преди сън е необходимо да се направи вана, в която се добавят следните етерични масла: ела – 2 капки, бергамот  и кипарис по 1 капка. Със същата смес от масла се ароматизира въздухът в детската стая.

Аромамедальон от керамика е предпазно средство по време на грипни епидемии и инфекции на горните дихателни пътища през есенно-зимния период, който се зарежда с масла, които имат антивирусно и дезинфекционно действие – чаено дърво, бергамот, лавандула, мащерка, или евкалипт. 

Инхалациите с етерични масла не са подходящи за детското носле, така че напълно изключете тази процедура.