Мъжете и жените имат известни противоречия относно празнуването на Коледа, празничната трапеза, подаръците, картичките и изобщо цялата история около чудото, наречено коледна магия. Това поне сочат резултати от проведена анкета във Великобритания.

Ние обаче смятаме, че българските мъже и жени също биха дали подобни отговори. Ето каква съпоставка жени – мъже направихме, къде с насмешка, къде наистина…


Жената – тя се старае на Бъдни вечер да създаде празнична атмосфера – от ранни зори приготвя трапезата, на която задължително трябва да присъстват 5, 7, 9 или 11 постни ястия.

Мъжът - ако зависеше от него, масата на Бъдни вечер щеше да е отрупана с пържоли, пържени картофки, та дори и готова храна от супера.

Жената – за нея е важно подаръкът да създаде добро впечатление, да бъде избран според човека, за когото е предназначен, а парите Снимка: Thinkstock/Guliver Photos често нямат значение.

Мъжът - ако той трябваше да избира подаръци, всичко щеше да минава по съкратената процедура и по възможност с най-малки разходи – подаръците за всички щяха да са чорапи, домашни чехли, чаша с Дядо Коледа…

Жената - когато тя избира коледен подарък за свекървата – старае се да направи добро впечатление, както с избора на конкретна вещ, така и със самото поднасяне.

Мъжът - когато той избира коледен подарък за тъщата – би й купили нож, с който собственоръчно да се заколи.

Жената - тя отделя много време в надписването на картичките, персоналните пожелания към всеки. Някои дори правят празничните картички ръчно.

Мъжът - той смятат, че коледните картички отнемат прекалено много време, усилия и нерви и предпочита да мине без тях. Нали вече е купил чорапи за всички членове за семейството…

 

Приемаме обосновани коментари от съгласни с нашата теза жени и от несъгласни с нея мъже. Както и обратното... :)