Трети март като национален празник на България обикновено е почивен ден за родителите, а децата не ходят на градина или училище. Възниква въпросът – какво да правим заедно и къде да заведем децата, така че това да не е поредният неучебен ден, а да прекараме пълноценно време заедно и същевременно малчуганите да научат нещо за празника. Събрахме на едно място възможностите за активности, събития и други, които ще се случват на територията на цялата страна на 3-и март. 

Според сайта dalivali.bg на трети март ще има краткотрайни валежи и температури до 11 градуса. Това не отменя възможността за разходки из паркове и планини, но определено поставя някои ограничения. Така че бъдете подготвени!

Национален парк-музей Шипка и тази година ще посреща хилядите българи, изкачили 890-те стъпала до експозицията, за да засвидетелстват своето уважение и преклонение пред георите от миналото ни. Въпреки тиражираните напоследък в медиите слухове, че паметникът се руши, скулптурата с бронзовия лъв е напукана и на 3 март достъпът ще бъде невъзможен, от ръководството на парк-музея заявиха, че това не е вярно. По традиция посещенията ще бъдат безплатни за всички. На националния празник в монумента ще бъде открита изложбата "Войната през погледа на военните кореспонденти" с експонати от фондовете на исторически музей "Искра" в Казанлък.

София
По традиция, Националният военно-исторически музей привлича гости на трети март с нещо атрактивно, свързано с българската история. През 2016 г. от музея ще изложат най-голямата светиня на Българското освобождение – оригинала на Самарското знаме.

В Националният исторически музей ще се влиза без вход. По принцип посетителите на музея заплащат входна такса в размер на 10 лв., за да могат да разгледат .
В зала 4 на НДК ще очакват най-малките на "Бебешка пиеса". Проектът е консултиран с психолог и съобразен с особеностите в развитието на детето през най-ранната му възраст и неговата потребност чрез преживявания да опознае заобикалящия го свят.

Музеят за история на София стартира кампанията "Силата на българите". Специално за отбелязването на този важен за всички българи ден, експерти от Музея за история на София са подбрали две от даренията, които демонстрират как чрез вярата си нашите предци са успели да съхранят българското си самосъзнание -
„Покров на Пресвета Богородица” (щампа от 1840 г., печатана в Будапеща, и богослужебен псалтир на Ваце (Иван) Тошев от Връбница, издаден в Москва през 1834 г..

Тържествено честване на Националния празник на Република България ще се проведе на 3 март, четвъртък, от 11.45 ч., пред Паметника на българския опълченец.

Други места, които отварят безплатно вратите си по повод празника, са Софийска градска художествена галерия, галерия-музей „Дечко Узунов”, музеят под базиликата „Св.София”, парк-музей „Врана”, Столичен зоопарк.

Варна
По случай 138-ата годишнина от Освобождението на България във Военноморския музей – Варна, ще бъде открита изложбата „Освободителната война – лица и картини“ с художествени произведения, които пресъздават знакови епизоди от Руско-турската война. Входът на 3 март е свободен.


Пловдив
В 18.30 часа на площад „Централен", пред Гарнизонния военен клуб в Пловдив, с тържествена проверка-заря ще бъде отбеляз

По повод празника входът във Музея на авиацията в Пловдив ще е свободен.