Наскоро писах за забранените и нежелателни храни в менюто на бебето. Сега е ред на позволените и необходими за развитието и растежа на малкото човече. Всички плодове и зеленчуци имат своя чар и полезни свойства. Но някои от тях могат да бъдат включени в бебешкото меню на по-ранен етап, а други – по-късно. Не е случайно, че захранването започва с морковче, картоф, тиква, ябълка, карфиол, броколи, целинка, пащърнак и др., с уточнението, разбира се, че

всяка една нова храна се добавя постепенно, на всеки десет дни...

 

Диапазонът на сокчетата и нектарите е още по-широк – той може да включва сливи, диня, круша, пъпеш, а по-късно (след навършването на една годинка) ягоди, кайсии и праскови. Да не забравяме за носителя на най-необходимото за изграждането на човешкия организъм – протеините, а именно месото.

В тази връзка, придържайки се към мнението, че

кърменето

е най-важната и пълноценна храна за бебето, считам, че въвъждането на месо е редно да започне най-рано към края на седмия месец. Телешкото, пилешкото, дори и заешкото месо могат да бъдат въведени като една от съставките на бебешките гозби. Желателно е

 

процентното съдържание на месо в пюренцата да бъде около 8-15% от общото количество...

 

Свинското и дивечът пък ще включим на по-зряла възраст, когато имаме вече и зъбки, и по-привикнало към разнообразието от храни стомахче.

 

И тук му е мястото на няколко изпитани кулинарни рецепти за бебешки лакомства, които впечатляват не само мен, но и – което е по-важно – моето бебе:

Интересен букет от вкусови и ароматни усещания ще получим при съчетаването на морков, броколи, картофче, тиква и малко пилешко месце. За предпочитане е да се използва онази част от пилешките гърди, която е близо до гръдната кост. Тайната при приготвянето е в това, че изброените продукти се варят в много малко вода и на тих огън. Пасира се и се поднася топличко, но не и горещо. ..

 

Особено лакома реакция наблюдавам при поднасянето на следния специалитет: телешко, отново със задължителния морков, ябълка и кубче целинка.

Заешкото пък при задушаването се придружава от вечния морков, картофче, тиквичка и коренче пащърнак. Поантата на това блюдо е прибавянето и задушаването, заедно с всичко по-горе споменато, на обелена синя слива.

Нищо сложно в изброените рецепти, но с една забележка – ястията с месо е необходимо да бъдат редувани с постни зеленчукови и плодови такива. И то през ден, дори през два. Това е така, защото

 

месото се усвоява от бебешкия организъм най-малкото за 24 часа...

 

Постните пюренца можем да комбинираме, като особено приятни за моя мъник се оказа съчетанието на различните видове зеленчуци с ориз, за предпочитане кафяв, както и с някои плодове – банан или сладка тиква. Тя може да бъде приготвена и самостоятелно като десерт.

Прекрасен десерт се получава и при съчетаването на печена със сурова ябълка и бананче

Освен че приготвянето на гореизброените ястия е лесно, а съдържанието – изключително полезно, вкусът им е съвършен и завършен, приятен и завладяващ. За горното съдя от реакцията на възторжен апетит и жизнерадстно доволство, огряващи личицето на малкия щастлив лакомник при всяко похапване.