.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Йордановден е - 6 януари!

LadyZone.bg | преди 28 седмици
Богоявление е!
Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
Къпането със светена вода на този ден носи здраве и благословия

Йордановден e!

Денят, в който Св. Йоан Предтеча кръщава Исус във водите на река Йордан. Според евангелското предание точно в този момент Бог Отец произнесъл от висините своето свидетелство за Сина Божий, а Св. Дух се явил и полетял като бял гълъб над свещената вода. Така за първи път пред човечеството се разкрива божествената единосъщна и неразделна Св. Троица, която е в основата на християнската философия и доктрина.

С големия християнски празник, известен още като Богоявление,

в народния календар се отбелязва и краят на т.нар. "мръсни дни". Поставя се началото на новия годишен цикъл, а с него и на надеждата и духовното възраждане.

На този ден според православната традиция

се освещава водата веднъж – в навечерието на празника и втори път – на самия празник, навън в църковния двор или при някой естествен водоем. Посланието е, че така се освещава и водата в природата. С хвърлянето на кръста във водата, осветяването й става факт.

Измиването и къпането

са всъщност древно ритуално отърсване от въздействието на злото по време на прехода между старата и новата година. Смесването на християнство и езичеството ясно личи дори от обичая да се потапят и иконите в течащата вода.

Народната традиция повелява

всички да минат през ритуала на зимното къпане. Мъжете и момчетата се надпреварват кой пръв да извади кръста от вече осветената вода, а жените умиват лицата си. Това носи здраве, сила и щастие през цялата година. Според обичая на Йордановден се потапят и имениците, а със светена вода се ръсят и болните. Вярва се още, че ако замръзне изваденият от водата кръст, годината ще бъде плодоносна и богата.

В някои краища на България

кръстът, който се хвърля в реката, се обвива с бръшлянов венец. Счита се, че бръшлянът, който расте в дворовете на църкви и манастири има лековити качества.

На Йордановден празнуват Йордан, Йорданка, Богдан, Богдана, Бистра, Божидар, Божидара, Божан, Божана

Честито на имениците!

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
С какво спите?