Кърменето е най-естественият начин за хранене на новороденото. Много често жените се притесняват дали ще им стигне кърмата, дали ще е достатъчно хранителна, дали ще я приеме  детето, или не.

Съществуват много начини лактацията (образуването на кърма) да бъде увеличена – правилна техника на кърмене, пълноценна почивка за майката и т.н. Има и определени храни и напитки, чийто прием ще увеличи производството на кърма, така че поне едно от безпокойствата на майката да отпадне.

За увеличаване или поддържане на лактацията преди всичко трябва да се увеличи приемът на течности. Организмът на кърмещата майка ежедневно изработва около 900 мл мляко. Това означава, че майката трябва да приема повече от това количество (над 2 литра) течности всеки ден.

Течност не означава само вода и сок

Много майки се стараят да пият повече течности, но освен количеството е важно качеството и видът им. Приемайте както вода и сокове, така и супи, чай, прясно и кисело мляко, и др. Соковете, особено ако не са прясно изцедени, а с консерванти, могат само да понижат хранителната стойност на кърмата, тъй като се понижават количествата на белтъци, мазнини и витамини в него.

Широко разпространено е твърдението, че пиенето на бира увеличава лактацията. Това не е вярно! Алкохолът, който се съдържа в бирата, лесно преминава в кърмата и влияе негативно на развитието и състоянието на детето. От 30 минути до час след като сте изпили чаша бира, тя вече е преминала в кърмата. Бирата не само не увеличава количеството, но и може да я спре или да затрудни преминаването й през каналите.

Много майки започват да ядат повече, когато искат да увеличат лактацията. Но трябва да се внимава с избора на храна. Храните, които наистина помагат за лактацията, са сирене, копър, моркови, слънчогледови семки, ядки, джинджифил, кимион, анасон.

Особено полезно е, ако точно преди кърмене, изпиете чаша току-що сварен и горещ зелен чай.
Силна лактогенна напитки е сокът от касис. В народната медицина често се използват извлеци от треви, билки и плодове, за да се стимулира производството на кърма. Най-разпространени са тези от копър, анасон, глог, риган и коприва. Извлеците са ефективни, но все пак в домашни условия е доста трудно да се приготвят. Техен заместител са чайовете, които са приготвени специално за кърмещи майки. В състава им влизат екстракти от треви и плодове, които не само повишават лактацията, но и способстват добрия сън и действат успокояващо. Чайовете с копър и хибискус нормализират и работата на стомашно-чревния тракт. Чаят с райбос съдържа около 50% повече антиоксиданти, отколкото зеленият чай. Той не само задоволява жаждата, но е и добър източник на витамин C.

Майките, които искат да увеличат лактацията, трябва да знаят, че стимулацията трябва да се прави само след обективна оценка на количеството и качеството кърма. Затова ако има съмнения в тези параметри, първо трябва да се консултира с лeкар.

Други храни и напитки полезни и за майката, и за бебето:
за протеини - пиле, соя, макаронени изделия;
за витамини - портокали, лимони, моркови, батати (сладки картофи);
за минерали - сушени плодове, морски дарове, семена;
за настроение - шоколад.