Как се казва вашият герой от приказките?

Петя Данева

Приказката

Запознах се с Петя съвсем скоро и останах поразена. Петя е момиче на 25 години, родом от Шумен. Още като ученичка членува в Шуменския червен кръст и сякаш това да помага й идва отвътре и е част от нейната същност. Рядко срещам толкова слънчеви и истински хора. Петя ми разказваше за нейната работа и усилия с един сладък глас като на дете и с такава искреност и топлота.

През 2008 година започва работа във фондация, която се занимава с благотворителност в гр. Варна. Остава разочарована когато разбира, че средствата спечелени от нейния труд и този на децата, които работят в организацията се използват неправомерно. Петя прави всичко възможно да прекрати тази дейност и през 2009 година основава своя благотворителна фондация, наречена ”Хоуп”. Взима на работа всички деца от фондацията, в която е работила преди това, защото казва, че те са се превърнали в част от нейното семейство.

При нея работят Виктория и Глория – на 18 и 15 години, чиито родители нямат възможност да ги издържат и те се издържат сами: Виктория - осиновено момиче, което бива изгонено от осиновителите си, след като навършва пълнолетие; Християн, който живее с майка си и баба си - талантливо дете с гласови заложби, което работи, за да помага вкъщи. Тези младежи събират средства за благотворителните кампании, които организира Петя, продавайки картички, Петя дава голям процент от продажбите на самите деца, за да могат да се издържат.

До този момент са направили няколко дарения в дом ”Надежда”,”Майчин дом” – Виница и кампания за набиране на средства за Златин Светлозаров Михайлов. Златин страда от тумор на костния мозък, събрани са средства на стойност – 1000лв., 2750лв.,1700 лв. и 740 лв, които са послужили за операция и рехабилитация в София и за животоспасяваща операция в Израел.
Петя мечтае да построи общежитие или къща, където да живеят деца, които нямат дом, като тези, с които работи, място където да им помага и да развива техните таланти. Тя казва, че много от тях имат актьорски и певчески заложби, които няма как да развиват. Тя търси начини да разшири дейността си, защото казва: ”Хората не вярват на дарителските кампании, предубедени са и е много трудно. Разбирам ги, наистина има измамници, но и наистина има хора, които имат нужда от помощ и ние работим за тях.”

Казва още, че младежите, с които работи също искат да помагат, защото техните съдби не са леки и знаят какво е да имаш нужда от подкрепа и помощ. Петя наскоро ражда момиченце, сега тя е на 4 месеца – Матея. До последния месец на бременността си тя обикаля варненските молове, за да убеждава мениджърите им да й съдействат. Тя не спира и сега, въпреки заетостта си в грижи за малката Матея.

Това за мен е истински герой – Петя трябва да получи награда не само за Герой от приказките, който се е материализирал в нашата действителност, а и за жена, майка и благородна личност. Наистина, ако имаше повече хора като нея, щеше да има по-малко страдащи деца в България!

Номинацията ни е изпратена от Ася Петкова.

Разкажете ни за вашия Герой от приказките.